“Ανατροπή” η πρόταση του Κ.Σημίτη

 

 

Με νέα πολιτική παρέμβαση, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να συμβάλλουν δημιουργικά στην αναμόρφωση της χώρας και να αποβάλλουν τις ξεπερασμένες συνήθειές τους προειδοποιώντας ότι αν το πράξουν η απόρριψη των πολιτών θα είναι μη αναστρέψιμη.

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης για τα 41 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι δυνάμεις της ανανέωσης οφείλουν να συσπειρωθούν, να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, την εμμονή σε ιστορικά σχήματα, την πολιτική συμπεριφορά που υποτιμά τη συνεργασία και τη συνεννόηση. «Ο δρόμος που θα μας απελευθερώσει από τη σημερινή καθήλωση προϋποθέτει νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες πρωτοβουλίες, ένα κίνημα ανατροπής» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών που ανέδειξαν η παραδοσιακή Δεξιά και η εθνικολαϊκιστική Αριστερά αλλά και στην αλλαγή νοοτροπιών και ανειλικρινών συμπεριφορών που επικρατούν.

Σχετίζεται με επικρατούσες νοοτροπίες, συμπεριφορές, την ανειλικρίνεια του λόγου, την αποσιώπηση της πραγματικότητας, την προβολή ανέφικτων στόχων, τη συγκάλυψη υποχωρήσεων και μεταβολών. Αφορά το πολιτικό περιβάλλον που καλλιεργεί μια εξωπραγματική εικόνα για τη χώρα, φαντασιακές δυνατότητες και επιδιώξεις που την καθηλώνουν στην υστέρηση και την απομακρύνουν από μια δημιουργική ευρωπαϊκή συνεργασία», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η σημερινή επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με μία εκλογική αναμέτρηση, όπως στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974. «Όπως και τότε έτσι και σήμερα η πιο σύντομη απάντηση είναι, ότι όταν όλα αλλάζουν πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς δημιουργικά στην αναμόρφωση της χώρας», επισημαίνει.

Ο κ. Σημίτης, σημειώνει ότι τελευταίες εξελίξεις διαγράφουν τον κίνδυνο το πολιτικό σύστημα να έχει εφεξής δύο κύριους άξονες, την παραδοσιακή Δεξιά και τη συντεχνιακή και εθνικολαϊκιστική Αριστερά και η κατανομή της πολιτικής εξουσίας, μεταξύ των δύο αυτών παρατάξεων, ενισχύει την ανελαστικότητα του συστήματος, τη συνεχή αντιπαλότητα στην πολιτική ζωή και τις δογματικές αντιπαραθέσεις. «Η δημοκρατία λειτουργεί ομαλά όταν είναι δυνατή και η ανάδειξη νέων δυνάμεων, οι περισσότερες απόψεις, οι ευρύτερες συνεργασίες, ο δημιουργικός πλουραλισμός», παρατηρεί και συμπληρώνει: «Πρέπει να αποφύγουμε το δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν».

SHARE