“Αναγκαστική προσγείωση” στο ΧΑ

Οι προσπάθειες κατοχύρωσης των χθεσινών εντυπωσιακών κερδών δίνουν τόνο και κατεύθυνση  στο ΧΑ, καθώς η αβεβαιότητα για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης  των τραπεζών διατηρείται, ενώ η αναμενόμενη προκήρυξη εκλογών εντός της ημέρας θολώνει περισσότερο το τοπίο. Με πιλότο τα τραπεζικά χαρτιά η αγορά επιχειρεί “ανώμαλη προσγείωση” και η περαιτέρω πορεία της  αποτελεί πλέον ανοιχτό στοίχημα για δυνατούς παίκτες. Εντονες διακυμάνσεις, εναλλαγές προσήμων, intraday κέρδη και εγκλωβισμοί στην ημερήσια διάταξη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση τραπεζικών και άλλων ισχυρών χαρτοφυλακίων, των οποίων οι διαχειριστές  έχουν καλυύτερη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα σχετικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις και είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις επικείμενες εξελίξεις.

 

Αρνητικά  επηρέασαν την αγορά και οι πληροφορίες ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά “διακριτικά” το ενδεχόμενο  χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης  ή/και συντονισμένων κινήσεων από  τραπεζικά χαρτοφυλάκια, που οδήγησε στην απογείωση των μετοχών του κλάδου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Σήμερα ο  κλαδικός δείκτης τραπεζικών μετοχών έχει κινηθεί από +4,25% μέχρι -6,04%  και τώρα υποχωρεί κατά 4%. Τα blue chips του κλάδου  ξεκίνησαν με με μεγάλα κέρδη, διολίσθησαν γρήγορα εν συνεχεία και έκτοτε κινούνται σπασμωδικά χωρίς κατεύθυνση, σε εύρος διακύμανσης  πάνω από 10%. Σε θετικό ΄δαφοςAlpha και  Eurobank (+2%), η Εθνική χάνει 4,4%, η Πειραιώς -3,6%, η Marfin PB υποχωρεί κατά 8,8%, το  ΤΤ -5,6%.

Ο ΓΔ πήγε αρχικά +1,3%, υποχώρησε μέχρι -1,38% και τώρα χάνει 1%, κινούμενος περί τις 722 μιονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  εκτιμούν ότι στη συνέχεια  της σημερινής  και στην αυριανή συνεδρίαση  θα κυριαρχήσει η μεταβλητότητα. Πρώτο ζητούμενο αποτελεί η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 730 μονάδες, ώστε να διατηρηθεί σε ισχύ το σενάριο συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης.

Οπως επισημαινόταν στο σημερινή προσυνεδριακό σχόλιο του Sofokleousin.gr,  ο ΓΔ βρέθηκε από χθες πολύ κοντά στην περιοχή πρώτης ισχυρής αντίστασης, όπου ενδέχεται να ολοκληρωθεί αυτή η φάση ανοδικής αντίδρασης.

 

SHARE