>Ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας η Wall

>
Ο νέος σεισμός των 7,1 Ρίχτερ στην Ιαπωνία ταρακούνησε το αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο ωστόσο κατάφερε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που εμφάνισε απότομα. Οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με μικρή πτώση, χάρη στο θετικό αντίκτυπο των μάκρο για την αγορά εργασίας αλλά και των στοιχείων για τις επιδόσεις μεγάλων λιανοπωλητών.

Τα βλέμματα στρέφονται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και του Λευκού Οίκου για τις δαπάνες του προϋπολογισμού το υπόλοιπο της χρήσης 2011. Δεν είναι λίγα τα ζητήματα που διχάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το shutdown, δηλαδή τη διακοπή της λειτουργίας σημαντικών υπηρεσιών του δημοσίου λόγω εσωτερικής στάσης πληρωμών. Οι δύο πλευρές θα συνεχίζουν τις συζητήσεις στις 2 ώρα Ελλάδος.

H σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ιαπωνίας, όπως και πριν από ένα μήνα, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία αργότερα αποσύρθηκε.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 17,26 μονάδες (-0,14%) κλείνοντας στις 12.409,49 μονάδες. Μετά το σεισμό ο δείκτης βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 98 μονάδων, στο χαμηλό ημέρας. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 3,68 μονάδων (-0,13%) και έκλεισε στις 2.796,14 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 2,03 μονάδων (-0,15%) κλείνοντας στις 1.333,51 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 37,83 δολάρια με άνοδο 0,33 δολάρια ή σε ποσοστό 0,88%. Ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 0,77% και κλείσιμο στα 74,29 δολάρια και η Exxon Mobil, η οποία έκλεισε στα 85,76 δολάρια με άνοδο 0,68%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-1,04%), η General Electric (-0,97%) και η μετοχή των McDonalds (-0,93%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,01 δολάρια ή σε ποσοστό 0,55% και έκλεισε στα 1,83 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000 στις 382.000 ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 3 χιλ.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, αύξηση 0,9% σημείωσαν το Μάρτιο οι πωλήσεις στα καταστήματα της Macy΄s Inc. που λειτουργούν για πάνω από ένα έτος. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters έκαναν λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 2%.

Μικρή πτώση 0,3% σημείωσαν το Μάρτιο οι πωλήσεις στα καταστήματα της J.C. Penney Co. που λειτουργούν για τουλάχιστον ένα έτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters έκαναν λόγο για μεγαλύτερη υποχώρηση των πωλήσεων κατά 3,4%

Άνοδο 65% σημείωσαν τα κέρδη της εταιρείας επίπλων Pier 1 Imports το πρώτο τρίμηνο, διαμορφούμενα στα 57,1 εκατ. δολ., ή 48 σεντς ανά μετοχή, από 34,5 εκατ. δολ. ή 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 7,7% στα 426,6 εκατ. δολ. από 396 εκατ. δολ. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις της εταιρείας κατέγραψαν αύξηση 8,9% ενώ τα αποθέματά της ήταν σχεδόν αμετάβλητα.

Αύξηση 13% σημείωσαν οι συγκρίσιμες πωλήσεις της Costco Wholesale το Μάρτιο ενώ οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 17% στα 8,33 δισ. δολ. Πτώση 5,5% -αντίθετα- σημείωσαν οι συγκρίσιμες πωλήσεις των καταστημάτων Target το Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σημειώνεται ωστόσο πως η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων καθώς αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters ανέμεναν 6,4%.

Εξάλλου, την υλοποίηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών αξίας έως 2 δισ. δολ. ενέκρινε η διοίκηση της εταιρείας κλιματιστικών Ingersoll-Rand. Το Δ.Σ. της εταιρείας ανακοίνωσε παράλληλα την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 71% στα 12 σεντς το οποίο θα καταβληθεί στις 30 Ιουνίου στους εγγεγραμμένους έως τις 17 Ιουνίου μετόχους.

SHARE