ΑΕΚ: Αποκτά οριστικά γήπεδο – Τροπολογία έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον δήμαρχο που “πούλησαν” οι πρώην σύντροφοι

 

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για το γήπεδο της ΑΕΚ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, καθώς την ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, πλέον, η “Ενωση” περιμένει την δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στη συνέχεια θα καταθέσει φάκελο στο Υπουργείο Υποδομών, παρακάμπτοντας τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, για την έκδοση της άδειας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Σύσσωμος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος της χώρας αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος της ΑΕΚ και δικαίωσε τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για το μεγάλο ονείρου του κόσμου της ομάδας μας» ήταν αυτά που έλεγαν οι άνθρωποι της Ένωσης.

Πλέον υπάρχει πίστη στην ΑΕΚ πως έχουν μπει στην τελική ευθεία, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα και να μπουν τα θεμέλια για να κτιστεί το νέο σπίτι της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια”.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Ελένη Αυλωνίτου (ΣΥΡΙΖΑ): “Θέλω να σταθώ σε αυτή την τροπολογία γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο του αθλητισμού και για την πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας. Από νομοτεχνική άποψη η τροπολογία επαναφέρει μερικώς στον γενικό οικοδομικό κανονισμό μια πρόβλεψη που υπήρχε στην προηγούμενη τροποποίηση του ΓΟΚ, η οποία όμως είχε απαλειφθεί το 2012. Συγκεκριμένα στην υψομετρική μελέτη της οδού υπήρχε παλιά πρόβλεψη ότι αν για οποιανδήποτε λόγο δεν μπορούσε να εκδοθεί από τον δήμο, η αρμοδιότητα της έκδοσης περνούσε στη Νομαρχία.

Καθώς αυτό δεν ήταν συμβατό με τη νέα διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου πλέον έχουμε Περιφέρεια, καταργήθηκε. Αφήνοντας σε νομικό κενό τις σπάνιες περιπτώσεις έργων όπου η κατασκευή του κυρίως έργου συνοδεύεται από βύθιση της οδού. Βρεθήκαμε έτσι σε μια κατάσταση που κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορούσε να κάνει τίποτε χωρίς να διαθέτει τον κίνδυνο να κριθεί παράνομο.

Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς την υπογραφή του δήμου, ο δήμος δεν μπορούσε να υπογράψει, η Περιφέρεια δεν μπορούσε να υπογράψει αντί του δήμου και ο αρμόδιος υπουργός ήταν κατ’ ουσίαν αναρμόδιος.

Η τροπολογία ήρθε να καλύψει αυτό το νομικό κενό. Θα πρέπει να πούμε όμως ότι στην Νέα Φιλαδέλφεια έχει δημιουργηθεί μια έκρυθμη κατάσταση, με την προσπάθεια να δράσουν κάποια ακροδεξιά στοιχεία, τη δράση των οποίων έχω διαπιστώσει κι εγώ η ίδια. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους χιλιάδες φίλους της ΑΕΚ που έχουν διαδηλώσει ειρηνικά στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποια κάτοικοι που μένουν γύρω από το οικόπεδο, που επειδή ενοχλούνται από την κίνηση στην περιοχή κάθε δεύτερη Κυριακή, πίστεψαν ότι μπορούν να διώξουν την ΑΕΚ από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Εδώ θα συμφωνήσω με τους οπαδούς της ΑΕΚ ότι την βρήκαν την ΑΕΚ εκεί, δε τους βρήκε. Η πιο διάσημη Φιλαδελφιώτισσα είναι η ΑΕΚ! Ψηφίζω την σωτήρια τροπολογία και αδημονώ να βρεθώ στην Αγιά Σοφιά”.

Αννα Καραμανλή (Νέα Δημοκρατία): “Η τροπολογία που κατατέθηκε και με την οποία παρακάμπτονται τα προσκόμματα που βάσει ο Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας βάζει ένα τέλος στον παραλογισμό και επιτρέπει στην ΑΕΚ να αποκτήσει το δικό της σπίτι και να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετη η ΝΔ. Εκεί πρέπει να είναι το γήπεδό της. Εκεί που έχτισαν οι πρόσφυγες την ιστορική της έδρα. Το γήπεδο θα δώσει πνοή στην πόλη, θα τονώσει οικονομικά την περιοχή και θα δώσει θέσεις εργασίας.

Και ο Παναθηναϊκός δικαιούται να έχει δικό του γήπεδο αντάξιο της ιστορίας του και να φιλοξενεί όλα τα τμήματα του, αρκεί να έχει ένα γήπεδο ρεαλιστικό με σεβασμό στους φιλάθλους του και να μην αποτελεί φτηνό σόου για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Θα μπορούσε αυτή η τροπολογία κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια ένδειξη πολιτικής ωριμότητας από την πλευρά σας και να σηματοδοτεί την αλλαγή της εχθρικής και ιδεοληπτικής στάσης σας απέναντι σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία. Γιατί κανείς δεν ξεχνά ότι υιοθετούσατε απόψεις του πρώην συντρόφου σας, του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας.

Χέρι-χέρι πηγαίνατε με τον κ. Βασιλόπουλο μέχρι να φύγει από το κόμμα σας και να σας καταγγείλει ως μνημονιακούς. Και ακόμη και σήμερα οι κομματικές σας οργανώσεις δηλώνουν την συμπαράστασή τους στο πρόσωπό του. Ακόμη κανείς δεν ξεχνά ότι πρωτοστατούσατε στο μπλοκάρισμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό με τους περίφημους κορμοράνους. Θα μπορέσει κανείς να πιστέψει ότι έχετε αλλάξει γραμμή; Τώρα που είστε στριμωγμένοι στα σχοινιά και είστε έτοιμοι να φέρετε νέα μέτρα…

Οι φίλαθλοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου, ούτε αφελείς είναι. Η βούληση για το γήπεδο της ΑΕΚ υπάρχει εδώ και 3,5 χρόνια. Τόσα χρόνια πώς το προωθήσατε; Από το Μάιο του 2015 το ΣτΕ έχει απορρίψει την προσφυγή που έγινε. Πόσους μήνες ο φάκελος του γηπέδου της ΑΕΚ παρέμενε στα υπουργικά σας συρτάρια; Η ΝΔ ψηφίζει την τροπολογία για να αποκτήσει η ΑΕΚ το δικό της γήπεδο, με σεβασμό”.

Γιάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων): “Κάνετε μία τροποποίηση που είναι περισσότερο για να δείξετε στην δημοτική αρχή ποιος κάνει τελικά κουμάντο. Αυτά είναι προβλήματα που όταν λύνονται με τέτοιο τρόπο, μπορεί να φέρουν νέα προβλήματα. Συμφωνούμε με το χτίσιμο του γηπέδου. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα.

Μία μεγάλη ομάδα της Αθήνας με ζωντανή ιστορία. Όπως και ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Η ΑΕΚ έχει ιστορία και ρίζες. Και οι ρίζες της είναι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θέλουμε να χτιστεί το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά θα θέλαμε να βρείτε έναν τρόπο ώστε να στηριχθεί και από την τοπική αυτοδιοίκηση”.

Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ): “Είναι σαφές ότι με αυτή την τροπολογία ανοίγεται ο δρόμος εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων, παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν σκοπεύουμε να την ψηφίσουμε”.

Γιώργος Λαζαρίδης (Ανεξάρτητη Ελληνες): “Είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο και θα το ψηφίσουμε”.

 

SHARE