ΑΓΟΡΕΣ: Γιατί έπεσαν πετρέλαιο και χρυσός – Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street

oil gold

Βουτιά 5% του πετρελαίου, που “έπιασε” τις τιμές  Νοεμβρίου 2016, πριν από την ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής . Οι ανησυχίες των επενδυτών για αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς, τα υψηλά αποθέματα και η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης της παραγωγής από τη Λιβύη, οι βασικές αιτίες της πτώσης.

Το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Ιουνίου τύπου WTI υποχώρησε κατά 2,3 δολάρια ή 4,8% τερματίζοντας στα 45,52 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent, υποχώρησε  κατά 4,7%, στα 48,3 δολάρια ανά βαρέλι.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΧΡΥΣΟΥ

Έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού δείχνει σημαντική πτώση τω επενδύσεων σε χρυσό παγκοσμίως και υποχώρηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την Fed, οδήγησαν  το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Ιουνίου στο να κλείσει  με απώλειες 19,9 δολαρίων ή 1,6% στα 1.228,6 δολάρια η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

 

WALL STREET

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,03% στις 20.951 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 2.389 μονάδες και ο  Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,05% στις 6.075 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Facebook, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη που ανακοίνωσε, αλλά και η μετοχή της Tesla, έπειτα από τις μεγαλύτερες των αναμενόμενων ζημίες.

Τέλος το Obamacare

Μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ψήφος της Βουλής των Αντιπροσώπων με την οποία εγκρίνει την ακύρωση του εμβληματικού Obamacare, του νόμου για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Ο νόμος πρέπει τώρα να περάσει και από τη Γερουσία, όπου αναμένεται να υποβληθεί σε σημαντικές αλλαγές λόγω των ιδεολογικών διαφορών μέσα στις τάξεις των ίδιων των Ρεπουμπλικάνων, ανάμεσα στην πιο συντηρητική και την πιο διαλλακτική τους πτέρυγα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με ψήφους 217 προς 213 και ο Τραμπ χαρακτήρισε το Obamacare «ουσιαστικά νεκρό» κι εμφανίστηκε βέβαιος πως ο νόμος θα περάσει από τη Γερουσία.

Και μπορεί οι διαδηλωτές να φώναζαν «ντροπή σας!» στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων την ώρα που έφευγαν από το Καπιτώλιο, λίγο αργότερα ωστόσο, στους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ οργάνωνε δεξίωση για τους Ρεπουμπλικανούς του Σώματος σε κλίμα εορταστικό και πανηγυρικό.

«Είναι ένα πολύ καλό σχέδιο. Πιστεύω πως θα γίνει ακόμα καλύτερο. Πρόκειται για ακύρωση και αντικατάσταση του Obamacare, μην απατάστε» δήλωσε ο Τραμπ με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να χειροκροτούν και να ζητωκραυγάζουν.

Την αντίθεσή τους στον νέο νόμο εξέφρασαν, καταψηφίζοντάς τον, όλοι οι Δημοκρατικοί και είκοσι Ρεπουμπλικάνοι, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν πως το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα την ασφάλισή τους, να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις στους πλούσιους και να δημιουργηθούν αμφιβολίες για την παροχή ιατρικής φροντίδας στους χρόνια ασθενείς. «Χιλιάδες Αμερικανοί μπορεί να πεθάνουν επειδή δεν έχουν πια πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα» δήλωσε ο βουλευτής Μπέρνι Σάντερς ενώ η Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο, μέσω Twitter, για «ντροπιαστική αποτυχία πολιτικής και ηθικής»

SHARE