Έρχονται τα στεγαστικά δάνεια… 100 ετών


Δάνεια μακράς διαρκείας αποπληρωμής που μπορεί να φτάνει ακόμα και στα… 100 έτη, σκέφτονται να χορηγήσουν οι Έλληνες τραπεζίτες.
Το μοντέλο αυτό των στεγαστικών δανείων διάρκειας έως 100 ετών εμφανίστηκε πρώτη φορά στα χρονικά στην ιαπωνική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σήμερα μοιάζει ιδανικό για να εφαρμοστεί και στη χώρα μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει δύο στόχους.
Ο πρώτος στόχος των Ελλήνων τραπεζιτών είναι να μπορέσουν να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν με αναχρηματοδότηση τα «κόκκινα» δάνεια, εξασφαλίζοντας χαμηλή μηνιαία δόση και καθιστώντας έτσι δυνατή την αποπληρωμή της από νοικοκυριά με χαμηλότερα πλέον εισοδήματα.
Ο δεύτερος στόχος βέβαια είναι να συνάψουν νέα δάνεια στη στεγαστική πίστη και να τονώσουν την αγορά ακινήτων που έχει παγώσει τα τελευταία χρόνια.
Μέσω των χορηγήσεων της διάρκειας αποπληρωμής των 100 ετών, ευελπιστούν ότι μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση για ακίνητα, με δεδομένο ότι η δόση διαμορφώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ενοίκια.
Δηλαδή κάποιος θα έχει κίνητρο αντί της καταβολής ενός μισθώματος να πληρώνει μία χαμηλότερη μηνιαία δόση και να μεταβιβάσει το ακίνητο στους κληρονόμους του… μαζί με το υπόλοιπο του δανείου!

 

SHARE