>Έρχεται φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

>

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις ελβετικές αρχές για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στην Ελβετία. Η σχετική συμφωνία που κυοφορείται θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, πιθανόν και αναδρομικά, με συντελεστή 10%. Αυτό σημαίνει ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετα ετήσια έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 80-100 εκατ. ευρώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναχωρούν εντός της εβδομάδας για την Ελβετία προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Με τη διαπραγματεύση επιδιώκεται να ικανοποιηθεί τόσο η ελληνική πλευρά που επιδιώκει πρόσθετα φορολογικά έσοδα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής όσο και η ελβετική που επιθυμεί τη διατήρηση του αυστηρού πλαισίου προστασίας της ανωνυμίας των καταθετών που προσφέρει το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τα εξής:

– οι ελβετικές αρχές θα παρακρατούν φόρο από τους τόκους που αποκτούν οι έχοντες ελληνική φορολογική κατοικία από καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Τα ποσά από αυτόν τον φόρο θα αποδίδονται στην Ελλάδα. Η φορολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει από το 2013 ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και αναδρομική φορολόγηση για τα εισοδήματα από τόκους που απέκτησαν οι Έλληνες στην Ελβετία τα τελευταία χρόνια.

– το ποσοστό του φόρου θα είναι της τάξης του 10% επί των τόκων.

– οι ελληνικές αρχές δεν θα μάθουν τα στοιχεία των Ελλήνων που διαθέτουν καταθέσεις στην Ελβετία.

Υπολογίζεται ότι στην Ελβετία βρίσκονται κατατεθειμένα από Έλληνες που φορολογούνται στην Ελλάδα, ποσά ύψους 80 έως 100 δισ. Από τη φορολόγηση των τόκων αυτών των καταθέσεων προβλέπονται για τον κρατικό προϋπολογισμό ετήσια έσοδα της τάξης των 80 έως 100 εκατ. ευρώ.

Η Ελβετία, αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με εντεινόμενη διεθνή κριτική για την «προστασία» που προσφέρει μέσω του τραπεζικού της συστήματος σε κατόχους μαύρου χρήματος, προχώρησε σε συμφωνίες φορολόγησης καταθέσεων. Πρόσφατα υπέγραψαν σχετικές συμφωνίες με την Ελβετία η Γερμανία και η Βρετανία. Η συμφωνία με τη Γερμανία προβλέπει ότι οι ελβετικές τράπεζες θα επιβάλλουν φόρο εισοδήματος στους τόκους των καταθέσεων περίπου 26%, οι οποίοι και θα αποδοθούν στο γερμανικό Δημόσιο. Επιπλέον, η γερμανοελβετική συμφωνία προβλέπει την επιβολή ενός επιπλέον φόρου που θα κυμαίνεται από 19% έως 34% στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν την τελευταία δεκαετία. Η αντίστοιχη συμφωνία των Ελβετών με τη Βρετανία προβλέπει τη φορολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις Βρετανών πολιτών στην Ελβετία με συντελεστή 27% έως 48%.

Του Σπύρου Δημητρέλη

SHARE