Έρχεται και νέο “χαράτσι” στην υγεία

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται ο τομέας υγείας, καθώς όλα δείχνουν πως οι νέες περικοπές που θα αποφασιστούν για την επόμενη διετία θα ξεπερνούν κατά πολύ το μέχρι τώρα ανακοινωθέν ποσό των 600 εκατ. ευρώ. Καταλυτικής σημασίας προβλέπεται να είναι ο Σεπτέμβριος αναφορικά με το καινούργιο «ψαλίδισμα» των οικονομικών της υγείας, αφού τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των περικοπών, αλλά και για τους τομείς όπου θα υπάρξει αναπροσαρμογή των διαθέσιμων κονδυλίων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η εισήγηση της τρόικας για περικοπή 2 δισ. ευρώ από τον κλάδο της υγείας συνολικά, εκ των οποίων τα 800 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ. Το υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαιώνει επισήμως ούτε το ενδεχόμενο, ούτε το ύψος της νέας περικοπής, ωστόσο όπως τονίζει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας «όλα τα σενάρια είναι πιθανά». Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για επιβολή ετήσιου πλαφόν ύψους 1.500 σε κάθε ασφαλισμένο για ιατρικές πράξεις και νοσήλια, εξακολουθεί να εξετάζεται σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Προς το παρόν πάντως, τηρείται σιγήν ιχθύος σχετικά με το σχέδιο για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των κονδυλίων που διατίθενται για την υγεία, είναι όμως δεδομένες οι ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για περιορισμό των εξόδων των δημόσιων νοσοκομείων μέσω του ελέγχου των προμηθειών και του εξορθολογισμού των εφημεριών, αλλά και για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και καλύτερο έλεγχο της διακίνησης των σκευασμάτων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει επίσης η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα νοσήλια, ποσοστό που δεν έχει όμως αποφασιστεί ακόμη σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αύξηση της συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων και η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα ραντεβού τους σε ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Ανθρωπιστική κρίση και κοινωνική έκρηξη προβλέπει ο ΙΣΑ

Έντονη ήταν αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο ενδεχόμενο μιας νέας, μεγαλύτερης περικοπής στον ήδη επιβαρυμένο τομέα της υγείας. «Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου υπερβαίνει τα επιστημονικά κριτήρια για το χώρο της υγείας και θα σημάνει κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας υγειονομικών λειτουργών και υποβάθμιση της υγείας σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης. Αυτοί που διαχειρίζονται, αυτή τη στιγμή, τις τύχες της υγείας του ελληνικού λαού, θα πρέπει να αντιληφθούν, με αίσθημα ευθύνης, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να πείσουν τους συνομιλητές ώστε να διασφαλίσουν τη δωρεάν περίθαλψη σε όλους τους μικροσυνταξιούχους, μικρομισθωτούς, ανασφάλιστους και ανέργους συμπολίτες μας, γιατί αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η προδιαγεγραμμένη ανθρωπιστική κρίση θα μετατραπεί μαθηματικά σε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες σε ελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΙΣΑ.

Μετέωρες οι πληρωμές από Σεπτέμβριο

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταβάλλει προσπάθειες να αποπληρώσει ένα μέρος τουλάχιστον των οφειλών προς τους παρόχους υγείας, προκειμένου να αποκλιμακωθεί κάπως η ένταση και να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατό, το ενδεχόμενο μαζικών κινητοποιήσεων από το φθινόπωρο. Ήδη ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν οι συμπληρωματικές πιστώσεις για την αποπληρωμή των εφημεριών των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος έδωσε εντολή στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών για αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών πριν από τις 15 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα αύριο αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών 90 εκατ. ευρώ που αφορούν στην πρώτη δόση αποπληρωμής των συνταγών Μαΐου, και όπως ενημερώνει τα μέλη του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το υπόλοιπο ποσό για τις συνταγές του μηνός Μαΐου θα αποπληρωθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ, έως 15 Αυγούστου περίπου. Συνολικά οι οφειλές για τις συνταγές Μαΐου ανέρχονται σε 207 εκατ. ευρώ και στο ίδιο περίπου ποσό θα κυμανθούν και οι συνταγές του Ιουνίου.

Στην ουρά για την πληρωμή μπαίνουν και οι υπόλοιποι πάροχοι υγείας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό θα πληρωθούν μέχρι και το Μάιο, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο θα πληρωθούν ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, φυσιοθεραπευτές και διαγνωστικά κέντρα. Οι προβλέψεις ωστόσο πως η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του οργανισμού θα αγγίξει το 1,5 δισ., πιθανόν και τα 2 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2012, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τις δυνατότητες πληρωμής του οργανισμού από το Σεπτέμβριο και μετά.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

SHARE