Άγιος Εφραίμ: Τίμησαν τη γιορτή του πιστοί, Αρχιεπίσκοπος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου παρέστη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης. Στον Προκόπη Παυλόπουλο επιδόθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Οσιομάρτυρος.

Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυριλος και θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθεος. Παρέστησαν ο υπουργός κ.Κουρουπλής,  βουλευτές, ο Δήμαρχος Νέας Μάκρης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, και εκατοντάδες πιστοί από όλη την χώρα.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας αναφέρθηκε στην εορτή του Αγίου Εφραίμ, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο προσέφερε εις ένδειξη τιμής και σεβασμού τον Σταυρό του Αγίου Εφραίμ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Με ιερή συγκίνηση και άφατη ταπεινότητα αποδέχομαι την ύψιστη τιμή, την οποίασυμβολίζει η απονομή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Χρυσού Σταυρού τουΟσιομάρτυρος Εφραίμ του Νέου. Η τιμή αυτή, αλλά και η ιερότητα του Τόπου, προσδιορίζουν και το μέγεθος τουχρέους, το οποίο μου αναλογεί εφεξής:Εδώ, στο «Όρος των Αμώμων» και σ’ αυτόν τον σεπτό χώρο της Ιεράς ΜονήςΕυαγγελισμού της Θεοτόκου – Αγίου Εφραίμ, ο Οσιομάρτυρας παρέδωσε το σώμακαι το πνεύμα του θυσία στον βωμό των ιερών και των οσίων της Πίστης μας καιτου Έθνους μας. Το παράδειγμά του θα φωτίζει αδιαλείπτως και τον δικό μου δρόμο κατά τηνάσκηση των καθηκόντων μου, στο πλαίσιο των οποίων -και κυρίως σ’ αυτούς τουςχαλεπούς καιρούς για τον Τόπο μας και τον Λαό μας- οφείλω πρωτίστως ναυπηρετώ πιστά την Πατρίδα μας, τον Λαό μας και το Έθνος μας, εμπνεόμενος απότις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης, ιδίως δε από τις αρχές και τις αξίεςτου Ανθρωπισμού, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης.»

Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πεντελικού Όρους, στην ίδια θέση της μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του 10ου μ.Χ. αιώνα. Από την περίοδο εκείνη υπήρχαν πάρα πολλά ασκητήρια, διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του βουνού. Η Ιερά Μονή ανεσυστήθη σε γυναικεία το 1945 από την αείμνηστη Καθηγουμένη και Κτιτόρισσα Μοναχή Μακαρία Δεσύπρη με το ίδιο όνομα του Γενεσίου της Θεοτόκου. Το 1975 μετονομάσθηκε με υπουργική απόφαση σε Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως ήταν το αρχικό ιδρυτικό όνομά της.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοναστηρι αγιος εφραιμ νεα μακρη

 

SHARE