Ψηφίζεται σήμερα το νέο φορολογικό – Τι είπαν Στουρνάρας, Μαυραγάνης, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Ραγκούσης

boulimesaΨηφίζεται σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με ομιλίες εισηγητών επί των άρθρων του νομοσχεδίου, το οποίο θα έρθει προς ψηφοφορία, αργά το βράδυ.

Τη δέσμευσή του πως η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν πρόκειται να αφήσουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής να συνεχιστεί, κατέθεσε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

«Μέσα στο εξάμηνο, έχουμε κάνει πράγματα για τη φοροδιαφυγή. Αποφάσεις για GPS και εισροές- εκροές έχουν υπογραφεί και μπαίνουν στο στάδιο της εκτέλεσης. Ελέγχουμε τα εμβάσματα των ετών 2009- 11. Εστάλησαν επιστολές και αναμένουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τις απαντήσεις για να προχωρήσουμε. Ξεκαθαρίζουν οι κανόνες με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και ενισχύουμε την υπηρεσία ελέγχου. Εγώ δεν θα παίξω με τη φοροδιαφυγή. Δεν αντέχει η χώρα και οι πολίτες» ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης.Σε ό,τι αφορά καθαυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε: Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσιες απολαβές κάτω των 25.000 ευρώ προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης.Ο υπουργός απέρριψε τις τροπολογίες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, σημειώνοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ποσό που, όπως είπε, είναι αδύνατον να εξευρεθεί με άλλον τρόπο.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του φορολογικού νομοσχεδίου ως προϋπόθεση για μία αναπτυξιακή προοπτική.Το νέο φορολογικό επιβάλλει στους εργαζόμενος προκλητικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Διαφοροποίηση ΔΗΜΑΡ από το αρ. 2 του νέου φορολογικού-Θέλει μεγαλύτερη παρακράτηση στις τραπεζικές καταθέσεις άνω των €50.000

Την διαφοροποίηση της Δημοκρατικής Αριστεράς – που μένει να αποδειχτεί αν θα εκφραστεί ως αρνητική ψήφος στην ψηφοφορία – στο άρθρο 2 του φορολογικού νομοσχεδίου, εξέφρασε σήμερα η εισηγήτρια του κόμματος, Ασημίνα Ξηροτύρη, ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή.
Όπως εξήγησε στην Βουλή η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη «εάν δεν βρούμε ένα συγκερασμό στο άρθρο 2 εμείς θα διαφωνήσουμε». Αυτό που ζητά η ΔΗΜΑΡ είναι ο συντελεστής παρακράτησης για τραπεζικές καταθέσεις μεγαλύτερες των 50.000 ευρώ να πάει στο 17,5%, από 15% που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, οι καταθέσεις έως 5.000 ευρώ να είναι αφορολόγητες ενώ από 5.001 – 50.000 ευρώ ο συντελεστής να ανέρχεται σε 15%.
Η κυρία Ξηροτύτη χαρακτήρισε παράλληλα επαχθή την αντιμετώπιση αυτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τόνισε ότι το κόμμα της θα επιμείνει στην τροπολογία που έχει καταθέσει για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ατομικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Αποφασισμένη κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή-Απλοποίηση της φορολογίας

Την τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και την κατάρτιση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου και η προσοχή που έχει δοθεί για την άρση στρεβλώσεων (όπως πχ. ότι τα κέρδη των Ετερόρρυθμων Εταιρειών φορολογούνταν με 20% και πολλές ΟΕ γινόντουσαν ΕΕ).

Ο ίδιος αναγνώρισε πως τα μέτρα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο είναι δύσκολα ωστόσο συμπλήρωσε πως θα βοηθήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή και θα οδηγήσουν στο δρόμο της προοπτικής.

Ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε απλοποίηση της φορολογίας και μείωση των φορολογικών βαρών όταν η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει. “Στόχος μας είναι να σταθεροποιηθεί δημοσιονομικά η χώρα και εν συνεχεία να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. Δεν είμαστε υπέρ των φόρων”, τόνισε.

Στο σκέλος της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος ο κ. Μαυραγάνης αποκάλυψε πως θα τεθεί επικεφαλής επιτροπής τεχνοκρατών για την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η έκταση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάρτιση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο οποίος θα περιγράφει αναλυτικά πως ο φορολογούμενος θα εκτελεί τις φορολογικές του υποχρεώσεις και πως θα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις τους.

Για τη φοροδιαφυγή ο υφυπουργός Οικονομικών είπε πως πρέπει να γίνουν πάρα πολλά και αναφέρθηκε ειδικά στον έλεγχο των εμβασμάτων εξωτερικού της περιόδου 2009-2011. “Εγώ δεν θα παίξω με τη φοροδιαφυγή. Δεν θα αφήσω αυτό το φαινόμενο που όλες οι πτέρυγες της Βουλής έχουν καταγγείλει να συνεχισθεί”, είπε ο κ. Μαυραγάνης.

Επίθεση Ραγκούση

«Το νομοσχέδιο έχει άποψη και υιοθετεί τη φιλοσοφία του χθες που μας χρεοκόπησε, επαναθεμελιώνει την Ελλάδα της κατανάλωσης και όχι της παραγωγής, φροντίζει και νοιάζεται για τους επιχειρηματίες και όχι για τις επιχειρήσεις», με αυτά τα λόγια ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης ασκεί σκληρή κριτική στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Ραγκούσης προσθέτει πως το νομοσχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει:

«Πρώτον, θα έπρεπε τον συντελεστή φορολόγησης της επιχείρησης που σήμερα είναι 20% να τον μειώνει δραστικά και μάλιστα τα αδιανέμητα κέρδη που θα προορίζονται μέσω αποθεματικού για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας να τα καθιστούσε ουσιαστικά αφορολόγητα, τουλάχιστον για δέκα χρόνια.

Δεύτερον, να αύξανε τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων που σήμερα είναι 25%, δηλαδή του μέρους εκείνων των κερδών της επιχείρησης που μετατρέπονται σε ατομικό εισόδημα για τον επιχειρηματία – μέτοχο».

Ο κ. Ραγκούσης θεωρεί πως το νομοσχέδιο επιβραβεύει την κατανάλωση και όχι την παραγωγή: «ο φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις αυξάνεται, αντί να μειώνεται από το 20% στο 26%, ενώ ταυτόχρονα ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων αντί να αυξάνεται, μειώνεται από το 25% στο 10% !

Τί “φωνάζει” δηλαδή το φορολογικό νομοσχέδιο ; “ζήτω η Ελλάδα της κατανάλωσης, ζήτω η Ελλάδα των πλούσιων επιχειρηματιών και των πτωχευμένων επιχειρήσεων, ζήτω η Ελλάδα της ανεργίας και της προκλητικής κοινωνικής ανισότητας , ζήτω η Ελλάδα της ύφεσης “..»

Ο κ. Ραγκούσης καταλήγει λέγοντας: «Και επειδή πολλοί θα αναρωτηθούν “δηλαδή να πέσει η κυβέρνηση” ; απαντώ : “να μην πέσει η κυβέρνηση. Να αλλάξει αυτό το ανήθικο , άδικο και παλαιοκομματικής εμπνεύσεως φορολογικό νομοσχέδιο “..»

SHARE