Χ. Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα πέτυχε με τη βοήθεια της τρόικας – Σε δύο χρόνια θα βεβαιωθούμε για την πορεία της

“Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα δύο χρόνια μέχρι να σιγουρευτεί η πορεία της“, δηλώνει στο Spiegel ο επικεφαλής της task force στην Ελλάδα, Horst Reichenbach.

Αναφερόμενος στη χθεσινή επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές επισήμανε πως “αυτό είναι ένα πιθανό σημείο καμπής για την Ελλάδα”.

Εξήγησε το γεγονός αυτό από το ότι “οι αγορές βλέπουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική στήριξη και διάθεση για μεταρρυθμίσεις”, ενώ επισήμανε πως “αυτό το αποτέλεσμα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας”.

“Η ανταγωνιστικότητα έχει φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ”, ενώ “επιπλέον έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των τραπεζών. Η τρόικα κατέφερε με την πίεση της να εξασφαλίσει το ζήλο για μεταρρυθμίσεις”, τόνισε.

Εξετάζοντας το ενδεχόμενο μιας μόνιμη χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές, ο επικεφαλής της task force είπε πως “το χρήμα είναι ο μεγάλος άγνωστός. Κανείς δεν μπορεί να πει, αν η Ελλάδα -εφόσον είχε από τώρα αυτή τη δυνατότητα- θα μπορούσε μόνη της σε μόνιμη βάση να δανείζεται από τις αγορές, χωρίς να χρειάζεται καμία βοήθεια από τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης”.

“Ελπίζουμε πως εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει το ίδιο καλά και τα επόμενα δύο χρόνια, να βρεθεί σε ένα σίγουρο δρόμο”, επισήμανε.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, “βρισκόμαστε ακόμα σχεδόν στην αρχή” παραδέχτηκε ο επικεφαλής της task force.

SHARE