Χ. Γκόρτσος (ΕΕΤ): Μεγάλες οι ανάγκες των ευρωτραπεζών την επόμενη 5ετία

Σε κατακόρυφη αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών θα οδηγήσουν οι νέοι κανόνες εποπτείας και ελέγχου των ευρωπαϊκών τραπεζών την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστο Γκόρτσο.
Όπως είπε μιλώντας σε εκδήλωση για τις τράπεζες, εκεί θα οδηγήσει η απαίτηση των εποπτικών αρχών για δημιουργία «μαξιλαριών», προς διαμόρφωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στο 18%.
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί όταν η οικονομία επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και κατά κύριο λόγο στις μεγάλες τράπεζες.
Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο με την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από την ΕΚΤ, έκανε λόγο για τη νέα οδηγία CRD IV, που αποτελεί όπως είπε την ευρωπαϊκή εκδοχή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Σύμφωνα με τον Χρ. Γκόρτσο, η συγκεκριμένη οδηγία θα περιέλθει και στο ελληνικό δίκαιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σε σχέση με το νέο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών, που βρίσκεται σήμερα υπό διαμόρφωση, εκτίμησε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 κι όχι νωρίτερα.
Τόνισε ακόμη ότι το νέο σχήμα εγγύησης καταθέσεων που θα ισχύσει στην ευρωζώνη θα αργήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, προκειμένου να δοκιμαστούν προηγουμένους οι μηχανισμοί SSM (εποπτεία) και SRM (εξυγίανση).
SHARE