“Χώρα βιασμού” χαρακτηρίζει τη Σουηδία πινακίδα στο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

swedenattatourk

«Χώρα βιασμού» χαρακτηρίζει τη Σουηδία πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προειδοποιώντας τους ταξιδιώτες να μην επισκέπτονται τη χώρα.

Η πινακίδα έκανε την εμφάνισή της στο αεροδρόμιο μετά τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε Σουηδή υπουργό και σε τούρκους αξιωματούχους για την νομοθεσία για τα σεξουαλικά αδικήματα στην Τουρκία.

«Ταξιδιωτική προειδοποίηση: Ξέρετε πως η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό βιασμών παγκοσμίως;» έγραφε η γιγαντοαφίσα που βρίσκεται κατά μήκος κυλιόμενου διαδρόμου στο τμήμα αναχωρήσεων του διεθνούς τέρμιναλ του αεροδρομίου Ατατούρκ. Δίπλα από το μήνυμα υπήρχε μια εικόνα του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Gunes που έγραφε: «Η Σουηδία χώρα του βιασμού».

Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως ιδιωτική εταιρεία είχε πληρώσει για τη διαφήμιση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους πως η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθεί για σχόλια της σουηδής Υπουργού Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ αναφορικά με την τουρκική νομοθεσία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

«Η τουρκική απόφαση να επιτραπεί το σεξ με παιδιά κάτω των 15 ετών πρέπει να ανατραπεί. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη, όχι λιγότερη προστασία από τη βία, τη σεξουαλική κακοποίηση» έγραψε στο Twitter η Βάλστρεμ, αναφερόμενη σε απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε διάταξη του ποινικού κώδικα, η οποία τιμωρούσε ως σεξουαλική κακοποίηση κάθε σεξουαλική πράξη που εμπλέκει παιδιά κάτω των 15 ετών.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε σκάνδαλο τα σχόλιά της χαρακτηρίζοντάς τα «αποτέλεσμα του ρατσισμού και των αντιισλαμικών αισθημάτων στην Ευρώπη» και τα απέρριψε υποστηρίζοντας ότι βασίζονται σε ψευδείς φήμες.

(Φωτογραφία: Reuters)

SHARE