“Χρονιά ορόσημο το 2014 για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο”

Ισχυρή ανάκαμψη στον ξενοδοχειακό κλάδο, παγκοσμίως, το 2014, προβλέπει η ΕΥ σε έκθεσή της, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές επιδεικνύουν έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα αναζητώντας νέες ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Μετά από χρόνια αργής ανάκαμψης και σφιχτών προϋπολογισμών, ο ξενοδοχειακός κλάδος παγκοσμίως επέδειξε μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία το 2013. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί το 2014, αναφέρει η εταιρεία στην έκθεσή της «Global Hospitality Insights Top Thoughts for 2014».

Η έκθεση παρακολουθεί 13 βασικές τάσεις που αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα των ξενοδοχείων το 2014 και προβλέπει την ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σταθερές οικονομικές αποδόσεις εντός του τρέχοντος έτους. Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανακτούν πρόσβαση σε δανεικά κεφάλαια καθιστώντας εφικτή την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

«Το 2014 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας καθώς οι επίσημες προβλέψεις (Υπουργείο Τουρισμού, ΣΕΤΕ κ.α.) κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των επισκεπτών στη χώρα μας, φθάνοντας τα 18 εκατ. τουρίστες. Το αυξημένο ποσοστό των αφίξεων, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των εσόδων των ελληνικών ξενοδοχείων, τα οποία είχαν υποστεί σημαντική οικονομική ζημία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα βασικές μονάδες, τόσο στο κέντρο των Αθηνών όσο και στην περιφέρεια, να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης», παρατηρεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου.

«Δειλά-δειλά αλλά σταθερά, από το 2013, ο ξενοδοχειακός κλάδος στη χώρα μας, ανακάμπτει, εμφανίζοντας αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με αιχμή του δόρατος, την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, από κοινοπραξία ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, αλλά και αρκετών “Ξενία” ανά την χώρα», σημειώνει ο κ. Παπάζογλου, προσθέτοντας πως ζητούμενο «πρέπει να είναι η ενίσχυση και τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τουρισμό, μέσα από ένα νέο και ευέλικτο επενδυτικό πλαίσιο για την προσέλκυση επιχειρηματιών καθώς και από τη στοχευμένη επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα».

Κινητικότητα στις κεφαλαιαγορές

Σύμφωνα με την ΕΥ,  οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επικεντρώσει  το ενδιαφέρον τους αλλά και τα κεφάλαια τους σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, προκαλώντας αυξημένη δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου καθώς και αυξημένες διασυνοριακές ροές κεφαλαίων.

Οι Ασιάτες επενδυτές, αναζητώντας υψηλής ποιότητας επενδύσεις σε σταθερές αγορές, κυριάρχησαν στις παγκόσμιες ξενοδοχειακές συναλλαγές το 2013 και φαίνεται ότι το 2014 θα επαναλάβουν αυτό το υψηλό επίπεδο της δραστηριότητάς τους. Συνδυαστικά, οι επενδυτές από την Κίνα και την Σιγκαπούρη αναμένεται ότι θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο εκτός Ασίας.

Αναπτυξιακές ευκαιρίες

Μεταξύ των επιχειρηματικών ευκαιριών, οι ξένοι επενδυτές προσανατολίζονται στην κάλυψη της τρέχουσας και της προβλεπόμενης ζήτησης σε τομείς όπως ξενοδοχεία επιλεγμένων υπηρεσιών (select services), θέρετρα all inclusive, και «εναλλακτικά» ξενοδοχειακά προϊόντα όπως οι ξενώνες, οι ενοικιαζόμενες βίλλες κ.α.

Και, ενώ η αναπτυξιακή δραστηριότητα αυξάνεται σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε πόλεις-πύλες, κύριοι ωφελημένοι από την αυξημένη πρόσβαση σε δανειακά και μετοχικά κεφάλαια είναι όσοι δραστηριοποιούνται στην Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ.

Στην Αφρική, την Γκάνα, τη Νιγηρία και τις ακτές της Τανζανίας, παράλληλα με τη Νότια Αφρική παρατηρείται σημαντική ξενοδοχειακή ανάπτυξη. Ωστόσο, τόσο οι επενδυτές όσο και οι εταιρείες που διαχειρίζονται ξενοδοχεία δείχνουν αυξημένη εμπιστοσύνη, ενώ μακροχρόνιοι κίνδυνοι που συνδέονται κυρίως με τα εκτεταμένα προβλήματα ενέργειας και υποδομών των μεταφορών εξακολουθούν να μετριάζουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή.

SHARE