Χρηματιστήριο Αθηνών: Σκληρό shorting με… άλλοθι – τα πρόστιμα “χάδι” στα hedge funds

Σχετική εικόνα

Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεγάλη χρηματιστηριακή εμπειρία ώστε να μην έχει οσμιστεί το άρωμα της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που αιωρείται εδώ και μέρες πάνω από την Λεωφόρο Αθηνών (η στήλη το έχει επισημάνει δυο φορές).

Ούτε βεβαίως προκαλούν έκπληξη οι δυο «καμπάνες» που έριξε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ισάριθμα γνωστά και μη εξαιρετέα hedge funds  για ανοιχτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής, που μπορεί μεν να έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο δείχνουν ωστόσο πως οι καρχαρίες του shorting είναι εδώ και έτοιμοι να κερδοσκοπήσουν σε πολλές των περιπτώσεων στα όρια της νομιμότητας και εν γνώση τους μάλιστα πως μπορεί να εντοπιστούν από τους εποπτικούς μηχανισμούς.

Άλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό στα χρηματιστηριακά στέκια του City του Λονδίνου πως για τέτοιες περιπτώσεις το κλασικό σχόλιο είναι πως πρόστιμα της τάξεως των 10-15 χιλ. ευρώ είναι το μεροκάματο μιας καλής μέρας, ή όσο κάνει ένα μπουκάλι παλαιό κρασί μετά των απαραίτητων φυσικά συνοδευτικών…

Οι αφορμή

Το άλλοθι έτσι κι αλλιώς πάντα υπάρχει ειδικά σε μια αγορά όπως η Ελληνική και συνάμα σε μια χρονική συγκυρία όπου οι διαχειριστές έχουν κλείσει τα βιβλία τους και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων γίνονται κυρίως με «συγγενικούς» κωδικούς και αρά δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα από την καταγραφή βραχυπρόθεσμων υποαξιών.

Ειδήσεις ευρύτερου οικονομικού ενδιαφέροντος όπως το άρθρο του Bloomberg που προειδοποιεί για ένα πιθανό φιάσκο στις δρομολογημένες μεγάλες επενδύσεις στην χώρα, οι εκτιμήσεις  του ΔΝΤ για την ανάπτυξη που «διαβάστηκαν» από την αρνητική τους πλευρό αν και δεν ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξες και οι επικείμενες μεταβολές στον δείκτη της Morgan Stanley αποτελούν υπεραρκετές αφορμές για το παιχνίδι του short selling.

Αναζητώντας το «φαινόμενο του ελατηρίου»

Πάντως αρκετοί ήταν σύμφωνα με το χρηματιστηριακό ρεπορτάζ οι έλληνες αναλυτές και «παραγωγάδες» που είχαν δει στα διαγράμματά τους τι έρχεται με αποτέλεσμα να έχουν ληφθεί θέσεις προς τα κάτω (short positions), ενώ από δω και πέρα και μέχρι το γύρισμα της χρήσης το ζητούμενο είναι πότε και σε ποια επίπεδα θα αλλάξει η τάση.

Κάποιοι συμφωνούν πως το «φαινόμενο του ελατηρίου» θα μπορεί να προκύψει τις επόμενες ημέρες ή ώρες και σίγουρα πριν κλείσει ο χρόνος αλλά, αυτό φυσικά μένει να αποδειχτεί και στην πράξη. Επιπροσθέτως όσοι είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στο στοίχημα θα πρέπει να προσέξουν την πιθανότητα η αγορά να τους κοροϊδέψει μέσω μιας ευκαιριακής αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου, που θα υποβοηθηθεί από το short covering. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να εγκλωβίσει σε ένα timing όπου οι τζίροι υποχωρούν, καθιστώντας έτσι την δεσπόζουσα θέση των μεγάλων hedge funds ακόμη πιο ισχυρή…

 

Το μήνυμα…

Το σήμα για long πονταρίσματα θα δοθεί από την αύξηση των συναλλαγών και με απλά λόγια οι ενεργοί παίκτες αναμένουν να εντοπίσουν πότε θα εμφανιστούν αγοραστές, ενώ προφανώς ρόλο θα παίξει και η εικόνα από το διεθνές περιβάλλον.

Χαριτολογώντας άνθρωποι του χώρου παρομοιάζουν το volatility (μεταβλητότητα) του ΧΑ με εκείνο του bitcoin και όχι άδικα.

Ωστόσο για να πάνε όλα καλά θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτικών οίκων και των οίκων αξιολόγησης, εμπιστοσύνη που τις προηγούμενες ήμερες δέχτηκε κλυδωνισμούς.

Υπό αυτή την οπτική γωνία ορισμένοι χαρακτηρίζουν την απαξιωτική εικόνα του ταμπλό ως μήνυμα δεδομένου πως βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» που από μόνο του και αναλόγως πως θα εξελιχτεί μπορεί να ανατρέψει τα πάντα προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Αν σε αυτό το τοπίο προστεθεί και η παράμετρος των εκλογών που ως τώρα δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη, όμως σίγουρα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ειδικό βάρος στους αλγόριθμους των fund managers, τότε η εποχή του short θα μας συνοδεύει για μήνες.

 

Του Αντώνη Τάντουλου – tantoulosantonio@yahoo.gr

 

 

SHARE