Χρέος της Τράπεζας της Ιρλανδίας,αξίας 1 δισ. ευρώ πούλησε το ιρλανδικό δημόσιο

Mεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν τμήμα του χρέους της ιδιωτικής εμπορικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, πούλησε το ιρλανδικό δημόσιο—αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ—, μειώνοντας έτσι την έκθεσή της στην ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα εν όψει της αυξανόμενης εμπιστοσύνης προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ του κεφαλαίου πιθανού κινδύνου, που είναι γνωστό και ως ομόλογο CoCo, με χαμηλό ασφάλιστρο, υπερβαίνοντας τον στόχο των τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΙFR, μια εταιρεία της Thomson Reuters, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της πώλησης, ενώ μια πηγή της αγοράς το επιβεβαίωσε ανεξάρτητα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η Τράπεζα της Ιρλανδίας (Bank of Ireland, ή Banc na hEireann) αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα την είδηση, ενώ δεν ήταν διαθέσιμος ούτε κάποιος εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών για κάποιο σχόλιο.

Το ομόλογο τιμολογήθηκε από 100 έως 101, ανέφερε το IFR, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ιρλανδικό κράτος έλαβε από 1 δισ. ευρώ έως 1,01 δισεκ. ευρώ για το χρέος, το οποίο “εγχύθηκε” βίαια στην Τράπεζα της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της διάσωσής της τον Ιούλιο του 2011.

Το κράτος κατέχει επίσης ένα 15% των μετοχών της τράπεζας, που είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα της Ιρλανδίας που αποφεύγει τον πλήρη κρατικό έλεγχο μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων της χώρας.

Η πώληση του ομολόγου CoCo σημειώθηκε μια ημέρα αφότου το Δουβλίνο επέστρεψε στις αγορές ομολόγων, για πρώτη φορά μετά την δανειακή συμφωνία που είχε το 2010 με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Τα 2,5 δισεκατομμύρια που θέλει να αντλήσει από τις αγορές η Ιρλανδία είναι το ένα τέταρτο από τα 10 δισ. ευρώ που έχει ως στόχο να δανειστεί το 2013, καθώς προετοιμάζεται για έξοδο από το μνημόνιο των ΕΕ/ΔΝΤ.

SHARE