ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

[upd] Όπως έχει γράψει από το πρωί το Bank Wars, βρέθηκαν τα …”μερεμέτια” με τα οποία θα αρθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών για το θέμα του γάλακτος. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει προς το παρόν η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για τις τράπεζες.

Ευ. Βενιζέλος: Όλα υπό έλεγχο

«Όλα είναι υπό έλεγχο» και «θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει την κατάθεσης, αύριο, του πολυνομοσχεδίου.

Η ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ

Νέα πρόταση φέρνει η κυβέρνηση για το γάλα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «γάλα ημέρας» που θα είναι υποκατηγορία σε μια ευρύτερη ομάδα προϊόντων η οποία θα λέγεται «παστεριωμένο γάλα».

Πρακτικά θα υπάρχουν δύο κατηγορίες γάλακτος: α) το παστεριωμένο με υποκατηγορία το γάλα ημέρας και β) τα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, γνωστά σήμερα ως υψηλής παστερίωσης.

Οι ημέρες «ζωής» του συγκεκριμένου προϊόντος θα καθορίζονται με ευθύνη της βιομηχανίας, ενώ η συσκευασία θα φέρει σε ευκρινές σημείο ειδική σήμανση για τις ημέρες «ζωής» ενώ δεν καταργείται το δικαίωμα της βιομηχανίας να χαρακτηρίζει «φρέσκο» το παστεριωμένο γάλα αν και εφόσον το επιθυμεί.

Αν περάσει η πρόταση να κατηγοριοποιηθεί το γάλα ημέρας στην ομάδα παστεριωμένο και να μπει χρονικός προσδιορισμός διάρκειας ζωής επί της ουσίας γίνονται δεκτές οι θέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α. ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αναλυτικά: «Όπως γνωρίζετε, χθες, ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα».

«Αν λοιπόν θέλαμε να βγάλουμε την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας, θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους 72 βαθμούς περίπου και αυτήν την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία -έτσι είναι ο επιστημονικός όρος σε αυτήν την περίπτωση, ξεπερνά δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπερυψηλή τους 127-, αυτό να το ονοματίσουν παστεριωμένο, δεν μπορεί και δεν πρέπει. Επομένως, αν δεχτείτε, του είπα, ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος θα παράγει το παστεριωμένο, και μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα αποκαλούσαμε φρέσκο, και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, που στο εμπόριο αναφέρεται ως long life, δηλαδή γάλα μακράς διαρκείας».

Και ίδιος πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά, δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει… Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ: 

Χατζηδάκης – Τσαυτάρης φέρνουν νέα πρόταση για το γάλα – “Θα βρεθεί χρυσή τομή”

«Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα του γάλακτος, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού», ανέφεραν οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Αθανάσιος Τσαυτάρης μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση.

Οι δύο υπουργοί συνεχίζουν τις επαφές τους και σήμερα προκείμενου να καθοριστούν οι όποιες προσαρμογές στη ρύθμιση για το γάλα. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει εξέλιξη εντός της ημέρας που θα εκτονώσει τις αντιδράσεις.

Άδωνις: Να αναλάβουν ευθύνες

«Όποιος δεν ψηφίσει στη Βουλή αναλαμβάνει την ευθύνη εξόδου της χώρας από το ευρώ» διαμήνυσε στο Mega ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακάθεκτος ο Μ. Κασσής

«Θα έπρεπε να έχουμε το χρόνο να δούμε το πολυνομοσχέδιο. Αν δεν αλλάξουν οι ρυθμίσεις για το γάλα στο πολυνομοσχέδιο εγώ δεν θα το ψηφίσω, τελείωσε. Υπάρχει η συγκεκριμένη πρόταση των αγελαδοτρόφων που μπορεί να βοηθήσει» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής στο Mega.«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που λεει ο Γεωργιάδης, δεν τη διαμορφώνει ο παραγωγός την τιμή του γάλακτος. Καλύτερα αντάρτης παρά μαριονέτα… Αν ο Βενιζέλος με διαγράψει για το γάλα θα μού κάνει χάρη. Θα έχω εγώ την ευθύνη αν καταψηφίσω και πέσει η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε.

 

SHARE