Χαμός μεταξύ Γαλλίας και Βατικανού για έναν ομοφυλόφιλο

ImageHandler (2)

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Βατικανού εξελίσσεται η άρνηση της Αγίας Εδρας η οποία αρνείται να συμφωνήσει στον διορισμό του νέου Γάλλου πρεσβευτή ενώ το θέμα εκκρεμεί 3 μήνες την ίδια ώρα που τα ιταλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως δεν τον δέχονται γιατί είναι ομοφυλόφιλος. Ο λόγος για τον Λορέν Στεφανινί ο οποίος σύμφωνα με τους Γάλλους: “είναι από τους καλύτερους διπλωμάτες μας”, επιμένοντας στον διορισμό του.

Στην πρότασή της για διορισμό του Λορέν Στεφανίνι πρέσβη στο Βατικανό, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, εμμένει η γαλλική κυβέρνηση όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

«Η Γαλλία έκανε την επιλογή να έχει έναν πρεσβευτή στο Βατικανό. Η επιλογή αυτή αφορούσε τον κ. Στεφανινί και αυτή παραμένει η πρόταση της Γαλλίας», δήλωσε ο Στεφάν Λε Φολ, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η ομοφυλοφιλία του διπλωμάτη αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης ως αιτία της εμπλοκής.
«Διεξάγονται συνομιλίες. Κάθε διορισμός πρεσβευτή πρέπει να συμφωνηθεί εκεί όπου διορίζεται. Αναμένουμε την απάντηση του Βατικανού. Όμως η θέση της Γαλλίας δεν αλλάζει, προτείναμε τον κ. Στεφανινί ως πρεσβευτή στο Βατικανό», επέμεινε ο υπουργός ο οποίος ανήκει στο περιβάλλον του αρχηγού του κράτους.

Ο Λοράν Στεφανινί, 55 ετών, δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του. «Ο Λοράν Στεφανινί είναι ένας από τους καλύτερους διπλωμάτες μας, αυτός είναι ο λόγος του διορισμού του. Αναμένουμε την απάντηση στο αίτημα συμφωνίας», είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη το Ελιζέ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά της, η Αγία Έδρα αρνήθηκε κάθε σχόλιο μετά την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης ότι επιμένει στην επιλογή ενός ομοφυλόφιλου διπλωμάτη ως πρεσβευτή στο Βατικανό, μία απόφαση στην οποία το Βατικανό δεν έχει απαντήσει θετικά.

«Το θέμα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο, επειδή αυτό αφορά αυστηρά τις σχέσεις μεταξύ κρατών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, ο ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιταλική εφημερίδα Il Messagero περιγράφει τον 55χρονο διπλωμάτη ως «καθολικό, πολύ καλλιεργημένο και απόλυτα διακριτικό», αλλά η La Stampa διευκρινίζει ότι η θετική στάση του Στεφανίνι στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων – και όχι ο σεξουαλικός του προσανατολισμός- πιθανότατα είναι η εστία του προβλήματος για το Βατικανό, ώστε να μη δίνει το πράσινο φως.

SHARE