ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: “Αστειότητες τα περί πολιτικής δίωξης της” λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Απάντηση στα όσα ισχυρίζονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής περί πολιτικής δίωξης και παραδικαστικού κυκλώματος με σκοπό την εξαφάνιση της Χρυσής Αυγής”,  έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

“Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Αυτά είναι αστειότητες, δεν θέλω να ασχολούμαι. Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής δίωξης, η δικαιοσύνη  είναι ανεξάρτητη. Τα περί πολιτικής δίωξης λέγονται σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ή συμπάθεια. Αν κάποιο κόμμα δεν θέλει να εξαφανιστεί να παραιτηθούν οι διωκόμενοι βουλευτές και να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες. Γιατί δεν το κάνουν; Άλλο το ζήτημα αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί εν συνόλω εγκληματική οργάνωση κι άλλο αν η εγκληματική οργάνωση δρα μέσα στα πλαίσια της Χρυσής Αυγής”.

Αναρωτήθηκε μάλιστα “γιατί να κρατείτε κάποιος πολίτης που εγκληματεί και όχι ο βουλευτής;”. Ο κ.Αθανασίου, σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που διαρρέονται περί συγχώνευσης των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δεν έκρυψε την ενόχλησή του: “Οι ρόλοι αστυνομίας και Δικαιοσύνης είναι διακριτοί, η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να υπάρχουν και τα δυο υπουργεία. Σε καμία προηγμένη χώρα δεν ισχύει αυτό. Μάλιστα σε κάποιες χώρες το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών”.

Στην κριτική που ασκείται ότι η δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους αυτούς που συλλαμβάνει η αστυνομία, ο κ.Αθανασίου απάντησε ότι “ο ρόλος των αστυνομικών οργάνων είναι να συλλαμβάνουν και να σχηματίζουν δικογραφίες βάσει στοιχείων και η δικαιοσύνη να αποδίδει δικαιοσύνη τηρώντας τις αρχές του κράτους δικαίου και του τεκμηρίου αθωότητας”.

Όσον αφορά στις υπέρογκες εγγυήσεις που επιβάλλονται σε κατηγορούμενους τον τελευταίο καιρό, είπε πως ως πολίτης “τις βρίσκει υπερβολικές , οι δικαστές όμως κρίνουν βάσει των ευρημάτων της δικογραφίας και τω συνταγματικών διατάξεων. Εγγυώμαι την ανεξαρτησία των δικαστών οι οποίοι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το τελευταίο διάστημα , η οποία εκπορεύεται από την εντολή του πρωθυπουργού να μη χαρίζονται σε κανέναν. Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όχι υπερβολές και κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως οι δικαστές θέλουν να φτιάξουν κράτος δικαστών κάποιοι που οι ίδιοι αποκρούουν”. Επανέλαβε επίσης πως κατά την άποψή του οι προφυλακίσεις πρέπει να επιβάλλονται με φειδώ.

SHARE