ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Τι λέει η τεχνική ανάλυση – Το φλερτ με τις 900 μονάδες

Με την ολοκλήρωση του 7 μήνου: Το χθεσινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο που έχει σημειώσει ο Δείκτης κατά τις τελευταίες 29 συνεδριάσεις, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 19/6 (917,62 μονάδες).

Σχετικά αυξημένος ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), ενώ σημαντική αύξηση σημείωσε ο συγκεντρωτισμός, καθώς μόλις τέσσερις τίτλοι (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ) απέσπασαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Ιούλιος επιβεβαίωσε την διαφορετική ταχύτητα με την οποία κινούνται οι Τραπεζικοί τίτλοι, έναντι των υπόλοιπων θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο τέλος του Ιουλίου  με μηνιαία κέρδη 4,37%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε μηνιαίες απώλειες 8,02%. Στο τέλος επταμήνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,57% και ο Τραπεζικός απώλειες 44,93%.

Η τεχνική εικόνα της αγοράς είναι βελτιωμένη καθώς ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε για 4η συνεχή συνεδρίαση πάνω από τις 850 μονάδες, δείχνοντας σημάδια απελευθέρωσης.

Παράλληλα, ο επανέλεγχος των 880 μονάδων είναι επίσης καλός οιωνός – ειδικά αν κρατηθούν και τις επόμενες ημέρες – καθώς ανοίγει το δρόμο για το “φλερτ” με την επόμενη ζώνη των 900 μονάδων! Για  να μπορέσει όμως να κινηθεί προς την περιοχή των 900-950 μονάδων χρειάζεται ισχυρή αύξηση του τζίρου.

Έστω και οριακά, το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 884 μονάδων, του δίνει το δικαίωμα ελπίδας για έξοδο από το βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι (χρειάζονται δύο ακόμα κλεισίματα προς επιβεβαίωση), με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 916, 928 και 935 μονάδες.

Αντίθετα, ο FTSE25, θέλει ακόμα λίγη προσπάθεια, προκειμένου να υπερβεί το σημείο – κλειδί των 303 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 305, 310 και 312 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει μία τεχνική αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή των 880 μονάδων και θα δοκιμάσει την υπέρβαση προκειμένου να κινηθεί προς την ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση των 940 μονάδων, περιοχή που με τα παρόντα δεδομένα δύσκολα θα την υπερβεί μέσα στο πρώτο 20ημερο του Αυγούστου, εκτιμά ο Νίκος Καυκάς.

Οι όποιες θετικές εξελίξεις θα έλθουν από τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα δείγματα γραφής. Για να μην υπάρξει σημαντικό πισωγύρισμα της Αγοράς “απαγορεύονται” οι αρνητικές εκπλήξεις στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων.

SHARE