ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πού θα πάνε οι μετοχές μετά τη συμφωνία

xa anodosΣε απογείωση οδηγήθηκε το τελευταίο διήμερο το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με «όχημα» τις ενδείξεις ότι πλησιάζει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της.

Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε σχεδόν 6% σε δύο ημέρες και βρίσκεται σε υψηλό δύο μηνών, με τους επενδυτές σήμερα να κατοχυρώνουν τα κέρδη του διημέρου και τον Γ.Δ. να σημειώνει οριακές μεταβολές στην περιοχή των 840 μονάδων.

Η ελληνική αγορά, η οποία διψά για καλά νέα, αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες βραχυπρόθεσμα, εφόσον κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, με τις τράπεζες να δίνουν τον τόνο.

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο πρωταγωνιστής της αντίδρασης με τις τραπεζικές μετοχές σε διπλάσια τουλάχιστον νούμερα. (Alpha στα 0,50 ευρώ, Πειραιώς στα 0,60 με 0,70 ευρώ, Εθνική 1,6 με 1,8 ευρώ και Eurobank στα 0,20 ευρώ).

Η αύξηση του ορίου του ELA από την ΕΚΤ κατά 2 δις. ευρώ αλλά και το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν αύξησε το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, έδωσε ώθηση στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα ηγηθεί του ράλι μόλις κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους.

Ο τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε έως και 12,8% υψηλότερα στις 729,53 μονάδες, επίπεδα που είχε να καταγράψει από τις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο μετά το ράλι θα υπάρξει πισωγύρισμα για τον κλάδο εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίου, με τις ανάγκες να ανέρχονται σε 6-10 δισ.  ευρώ.

Επόμενη στάση για την ελληνική αγορά είναι το Eurogroup της 11ης Μαϊου, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα δοθεί ένα ξεκάθαρο «σήμα» προόδου, το οποίο ενδεχομένως θα λύσει και τα χέρια της ΕΚΤ, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Τεχνικά, κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία του Γενικού Δείκτη είναι η διάσπαση ή μη της ζώνης αντίστασης των 850 – 860 μονάδων, ενώ η στήριξη τοποθετείται στην περιοχή των 815 – 820 μονάδων και έπειτα στο χαμηλό των 780 μονάδων, της 6ης Μαίου 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE