ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Κρίσιμη εβδομάδα – “Μάχη” για τις 1.315-1.350 μονάδες – Τα βλέμματα στην Πειραιώς

Το καθοδικό σερί των επτά προηγούμενων συνεδριάσεων προξένησε σωρευτικές απώλειες 8% σε όρους Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η αγορά βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή τόσο από πλευράς κλίματος, όσο κυρίως από τεχνικής σκοπιάς.

Η ζώνη των 1.250-1.230 μονάδων προβάλει βραχυχρόνια ως μια αρκετά πιθανή περιοχή στήριξης όπου οι αγοραστές θα επιχειρήσουν ενδεχομένως σήμερα-αύριο να επέμβουν και να δρομολογήσουν μια τεχνικής φύσεως αντίδραση ή να αντιστρέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση έχοντας σύμμαχο τις υπερπωλημένες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και τις προσδοκίες ότι μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει επίσημα η μεγάλη συζήτηση για μια νέα αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων στα 50 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων.
Ωστόσο ανεξαρτήτως διακυμάνσεων, οι αναλυτές εκτιμούν πως όλα θα κριθούν από την έκβαση της μάχης που αναμένεται να δοθεί στις 1.315-1.350 μονάδες, εφόσον η αγορά επιστρέψει σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Αν η επαναφορά δεν επιβεβαιωθεί, η αγορά πιθανόν αναζητήσει χαμηλότερα επίπεδα στήριξης στη ζώνη ανάμεσα στις 1.100-1.150 μονάδες.

Αθόρυβα πάντως αρκετές μετοχές – «σηματωροί» της αγοράς όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ, η ΜΕΤΚΑ, κ.α έχουν ήδη καταγράψει απώλειες 15-20% το τελευταίο διάστημα επιστρέφοντας σε κρίσιμα επίπεδα τιμών, σε μια περίοδο που η προσοχή αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένα στον τραπεζικό κλάδο όπου οι εξελίξεις που κυοφορούνται θα καθορίσουν συνολικά τη συμπεριφορά της αγοράς το προσεχές διάστημα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τη Μεγάλη Τετάρτη η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, αλλά και την Μεγάλη Πέμπτη (τελευταία πριν τη διήμερη αργία) η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του free float της Πειραιώς, μια εξέλιξη με απρόβλεπτες επιπτώσεις ως προς το μέγεθος των εισροών-εκροών τόσο για τη μετοχή της ίδιας της Πειραιώς όσο και για τους υπόλοιπους τίτλους του δείκτη.

Πηγή:capital
SHARE