Φ. Καραβίας (Eurobank): Έχουμε εντολή από την ΕΚΤ να μην αγοράζουμε έντοκα – Θα γίνει rollover

karabiasΟι ελληνικές τράπεζες έχουν εντολή από την ΕΚΤ να μην αυξήσουν τις αγορές εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Όπως τόνισε, ακόμη και αν αυξηθεί το όριο των 15 δις. ευρώ για την έκδοση εντόκων από το ελληνικό δημόσιο, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες.

Ωστόσο  πρόσθεσε πως αυτό δεν αποκλείει την μετακύλιση (rollover) των υφιστάμενων εκδόσεων.

Εκτίμησε πάντως ότι θα βρεθεί λύση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της.

 

EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

 

Για το θέμα των καταθέσεων

«Περίπου 20 δις ευρώ καταθέσεων έφυγαν, όπως υπολογίζω, από το τραπεζικό σύστημα από την έναρξη της κρίσης το Δεκέμβριο με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είδαμε να σταθεροποιούνται οι καταθέσεις. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη με θετικό πρόσημο, με αύξηση των εισροών καταθέσεων, από τις αρχές Δεκεμβρίου και ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες εβδομάδες θετικών εισροών. Για να είμαστε ρεαλιστές, παραμένουν ακόμη προκλήσεις και κανείς δεν θέλει να τις υποτιμήσει. [Η τάση], λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία. Ο χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος. Επομένως, όσο ταχύτερα υπάρξουν εξελίξεις τόσο το καλύτερο για το τραπεζικό σύστημα και για την οικονομία συνολικά».

 

Για τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου

«Η ΕΚΤ μας ζήτησε να μην αυξήσουμε την έκθεσή μας σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Επομένως, μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Αυτό που αναμένω να συμβεί στην επόμενη και στις προσεχείς εκδόσεις εντόκων γραμματίων είναι η αναχρηματοδότηση της τρέχουσας έκθεσής μας αλλά όχι η αύξησή της, εκτός εάν υπάρξει διαφορετική ενημέρωση από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας».

 

«Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς δανειστές μας [για το θέμα της κάλυψης των δημοσιονομικών αναγκών] στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Αντιλαμβάνομαι πως είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης για το θέμα αυτό σύντομα. Είναι πράγματι μια εκκρεμότητα, όλοι το γνωρίζουν και είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση.»

SHARE