Φωτοβολταικά: Δασμός 46% από 5 Ιουνίου στα εισαγόμενα πάνελ από την Κίνα

Την επιβολή δασμών εισαγωγής στα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα αποφάσισαν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο συντελεστής φορολόγησης θα ανέρχεται σε 46%, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι δασμοί θα είναι ακόμα υψηλότεροι.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών υποστηρίζουν ότι η Κίνα κατέχει πλέον το 80% της αγοράς φωτοβολταϊκών πάνελ στην ΕΕ και την κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό (νταμπινγκ).

Η ΕΕ θέλει μεν να προστατέψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική SolarWorld, από την εισαγωγή φθηνών κινέζικων φωτοβολταϊκών, ωστόσο από την άλλη πλευρά χρειάζεται την Κίνα, με την οποία έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις, για να ανακάμψει από την ύφεση.

Η επίσημη ανακοίνωση και θέσπιση του νέου δασμού θα γίνει μετά από τις 5 Ιουνίου, όταν λήγει η προθεσμία της επιτροπής της ΕΕ, που διερευνά την περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς Κίνας.

Οι δασμοί θα ισχύσουν προς το παρόν για έξι μήνες και για να δοθεί παράταση πέντε ετών, θα πρέπει να λάβει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση των κρατών-μελών της.

 

SHARE