Φθιώτιδα – Σεισμοί: Ποιοί, πόσα και πως θα πάρουν αποζημιώσεις

Τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους σεισμόπληκτους της Φθιώτιδας ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για τους πολίτες εκείνους που τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές από την ακολουθία σεισμών που έπληξαν την περιοχή πριν από μερικές εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, η αποζημίωση που θα λάβουν οι σεισμόπληκτοι θα αποτελείται κατά 40% από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά 60% από άτοκο δάνειο, χρήματα με τα οποία θα επισκευάσουν τα σπίτια τους.

Οι συγκεκριμένες πιστωτικές διευκολύνσεις θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών που προωθείται προς δημοσίευση.

Πώς θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις

Η στεγαστική συνδρομή για ανακατασκευή υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος και της χρήσης του και οι τιμές ανά τ.μ. είναι οι παρακάτω:

Κατοικίες: 600 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. Επαγγελματικοί χώροι & Δημόσια κτίρια: 300 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.

Ιεροί Ναοί: 500 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν. Διατηρητέα: 600 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν. Αγροικίες- Αποθήκες: 150 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. Η Στεγαστική Συνδρομή για επισκευή υπολογίζεται βάσει του βλαβών που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο της Υπηρεσίας με ανώτερα όρια: – 350 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων.

150 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων. Επιπλέον, θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, με ποσό από 200 ευρώ έως 300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές.

Ακόμα θα χορηγηθούν λυόμενοι οικίσκοι για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες.

Το 40% των κτιρίων όπου έγινε αυτοψία βγήκαν «κόκκινα»

Επισημαίνεται, τέλος, ότι από την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013 μέχρι και τις 21 Αυγούστου, διενεργήθηκαν καθημερινά αυτοψίες από συνεργεία μηχανικών της ΥΑΣ στη σεισμόπληκτη περιοχή. Συνολικά διενεργήθηκαν 1.566 αυτοψίες σε κτίρια, από 70 μηχανικούς της ΥΑΣ και διαπιστώθηκε ότι εξ’ αυτών τα 940 (ποσοστό 60%) ήταν κατοικήσιμα και τα 626 μη κατοικήσιμα (ποσοστό 40%).

Στις αυτοψίες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς και τα δημόσια και δημοτικά/κοινοτικά κτίρια και οι ιεροί ναοί. Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν επικινδυνότητες, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, επίσης, ολοκλήρωσε στις 21 Αυγούστου 2013, τον πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των ενεργών σχολείων των πληγεισών περιοχών.

Τέλος, όλες οι περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών εκκρεμούσαν έως σήμερα, θα οριοθετηθούν με τα ίδια πιστωτικά μέτρα του σεισμού στον Ν. Φθιώτιδας.

Αναλυτικά, οι πληγείσες περιοχές είναι οι εξής:
1. ΣΕΙΣΜΟΣ 2ας Ιουλίου 2013 σε περιοχές των Ν. Κοζάνης και Γρεβενών ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 1. ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ (Ι) Δημοτική Ενότητα Σιάτιστας Δ.Κ. Σιατίστης 2. ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (Ι) Δημοτική Ενότητα Αιανής (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Ελιμείας (ΙΙΙ) Δημοτική Ενότητα Ελλησπόντου Τ.Κ. Πολυμύλου (ΙV) Δημοτική Ενότητα Κοζάνης Δ.Κ. Κοζάνης Τ.Κ. Ανθοτόπου Τ.Κ. Καλαμιάς Τ.Κ. Ν. Νικόπολης Τ.Κ. Οινόης Τ.Κ. Πετρανών Τ.Κ. Πτελέας (V) Δημοτική Ενότητα Δημητρίου Υψηλάντη Τ.Κ. Ποντοκώμης 3. ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ (Ι) Δημοτική Ενότητα Καμβουνίων (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Σερβίων Δ.Κ. Σερβίων Τ.Κ. Αυλών Τ.Κ. Βαθυλάκκου Τ.Κ. Γουλών Τ.Κ. Μεσιανής Τ.Κ. Μεταξά Τ.Κ. Πολυρράχου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (Ι) Δημοτική Ενότητα Βεντζίου Τ.Κ. Σαρακήνας (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Γρεβενών Δ.Κ. Γρεβενών 2. ΣΕΙΣΜΟΣ 15 Φεβρουαρίου 2013 σε περιοχές του Ν. Χαλκιδικής: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ Δημοτική Ενότητα Σταγείρων-Ακάνθου Δ.Κ. Αμμουλιανής και Τ.Κ. Νέων Ρόδων Επιπλέον, συμπληρωματικά θα οριοθετηθούν και οι ακόλουθες περιοχές που εκκρεμούσαν: 3. ΣΕΙΣΜΟΣ 18ης & 22ας Ιανουαρίου 2010 σε περιοχές των Ν. Φωκίδας και Αιτωλ/νίας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ (Ι) Δημοτική Ενότητα Πυλλήνης Τ.Κ. Παλαιοπύργου, Τ.Κ. Ανθοφύτου, Τ.Κ. Φαμίλας, Τ.Κ. Ποκίστης, Τ.Κ. Σίμου, Τ.Κ. Στύλιας, Τ.Κ. Γάβρου, Τ.Κ. Ελευθεριανής (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Αποδοτίας Τ.Κ. Κεντρικής, Τ.Κ. Ασπριάς , Τ.Κ. Λιμνίτσης, Τ.Κ. Καταφυγίου, Τ.Κ. Άνω Χώρας (ΙΙΙ) Δημοτική Ενότητα Αντιρρίου Τ.Κ. Μακρυνείας, Τ.Κ. Μολυκρείου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ (Ι) Δημοτική Ενότητα Τολοφώνος Τ.Κ. Πανόρμου (ΙΙ) Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων

SHARE