Φεστιβάλ Βερολίνου: Καταργεί το όριο του ελάχιστου προϋπολογισμού για ελληνικές παραγωγές

“Φιλική” διάθεση, προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, επιδεικνύει, λόγω οικονομικής ύφεσης, το Φεστιβάλ του Βερολίνου, καθώς όπως ανακοινώθηκε, φέτος, για τις ελληνικές, πορτογαλικές και ισπανικες παραγωγές δεν θα ισχύσει το όριο του ελάχιστου προϋπολογισμού του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ως προϋπόθεση, ώστε ένα σχέδιο ταινίας, που αναζητά διεθνείς συμπαραγωγές, να συμμετάσχει στο τμήμα συμπαραγωγών της Μπερλινάλε (Berlinale Co+Production Market).

«Κανονικά οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν σχέδια ταινιών με προϋπολογισμούς μεταξύ 1 και 20 εκ. ευρώ, αλλά η κινηματογραφική παραγωγή σε αυτές τις χώρες έχει υποστεί τέτοια ύφεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών που χρειάζεται τη βοήθειά μας για να ορθοποδήσει και να διατηρήσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Φεστιβάλ του Βερολίνου, Ντίτερ Κόσλικι, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία του μέτρου.

Η απόφαση αυτή, αποτελεί συνέχεια των επαφών του κ. Κόσλικι, που ξεκίνησαν στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2012, στη διάρκεια της διημερίδας Riding the Greek Wave και κατέληξαν τον Μάιο του 2013, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καννών, με τη συμμετοχή κινηματογραφικών παραγόντων της Ελλάδας.

«Συνολικά θα επιλεγούν 36 σχέδια από όλες τις συμμετοχές που θα υποβληθούν στο Berlinale Co+Production Market» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του διευθυντή του Φεστιβάλ Βερολίνου και προστίθεται: «Οι παραγωγοί τους θα συγκεντρωθούν στις 9 – 11 Φεβρουαρίου 2014, με πιθανόν ενδιαφερόμενους συμπαραγωγούς χρηματοδότες, διανομείς, εκπροσώπους ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών».

 

SHARE