Τσίπρας: Θα πούμε το μεγάλο “όχι” σε μια μη έντιμη συμφωνία – Φάιμαν: Θα στηρίξουμε τον συμβιβασμό

tsipras faymann 2

Μπροστά μας έχουμε μια μόνο επιλογή να επιτύχουμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και θα περάσει από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πάρουν την απόφαση .Αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό πάλι  εμείς θα πούμε το μεγάλο όχι, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Με την πρόταση μας καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ειδική αναφορά έκανε στη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016. Υποστήριξε ότι οι αλλαγές από το 2016 έως το 2022 θα επιφέρουν εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2016 όμως δεν μπορεί η εξοικονόμηση είναι 1, 8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά 300 εκατομμύρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική μεταρρύθμιση.

Η επιμονή των θεσμών ότι τα χρήματα θα βρεθούν από περικοπές στις συντάξεις είναι ακατανόητη και γι αυτό απαιτείται να λάβουμε πολιτικές αποφάσεις.Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης επιμείνει τότε θα πρέπει να πάρει το κόστος των αποφάσεων .

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή η συμφωνία και τις ώρες που απομένουν θα συνεχίσει, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη εντολή για να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε τον ελληνικό λαό να αποφανθεί.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για έναν συμβιβασμό Ελλάδας – δανειστών, ενώ δήλωσε κατά των οριζόντιων περικοπών και των μειώσεων στις χαμηλές συντάξεις.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι θεσμοί πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτά που πρέπει, δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε ότι κάποιες από τις προτάσεις των δανειστών για την Ελλάδα δεν είναι σωστές, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να σημειωθεί βελτίωση στη συλλογή των φόρων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας-μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, ο οποίος από την πλευρά του είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του σε κοινοτική πρωτεύουσα στη Βιέννη, στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Βέρνερ Φάιμαν.

 

SHARE