Φάμελλος: Η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει μελέτη για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει

Στη σημερινή εκπομπή “Alpha Ρεπορτάζ”, στην τηλεόραση του Alpha, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι: «η επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει ακόμα μελέτη στο Υπουργείο για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει», ενώ συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της αδειοδότησης, ζητήματα εξόχως σοβαρά για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Σχολίασε δε τη στάση της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αντιπολίτευση θέλει πάση θυσία να δώσουμε άδεια στην Ελληνικός Χρυσός, παραβλέποντας όλα τα άλλα. Εμείς ζητάμε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση να φέρει τις μελέτες για να δούμε πώς θα παράξει χρυσό, ώστε να έχουμε όφελος και στην οικονομία και στην εργασία». Με δεδομένο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει έως σήμερα πράξει τα δέοντα, «πρέπει να πάμε στη διαιτησία για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».

«Περιμένουμε, λοιπόν, από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας να μας πουν, εάν συμφωνούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου», πρόσθεσε ο Αν. ΥΠΕΝ, ο οποίος ερωτώμενος στη συνέχεια για το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνικός Χρυσός, συγκεκριμένα για το σημείο που δηλώνει την επιθυμία της για «μια πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση», απάντησε: «Για εμάς απόλυτη προτεραιότητα αποτελούν η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη αναφορά στο Δελτίο της εταιρίας υποδηλώνει πολιτική παρέμβαση, αλλά δεν γνωρίζω αν δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στους τεχνικούς όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει, ή εάν σχετίζεται με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής της τιμής. Εμάς μας ενδιαφέρει η τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας στην επιχειρηματικότητα».

Και αναρωτήθηκε: «Θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν κάποιος θα ήταν διατεθειμένος να δώσει από την πίσω πόρτα άδεια στην Ελληνικός Χρυσός, να παραβιάσει δηλαδή τους νόμους και το Σύνταγμα». Επεσήμανε δε ότι η ισοτιμία και η ισονομία στην επιχειρηματικότητα ισχύει για όλους, συνεπώς «εάν η Ελληνικός Χρυσός θέλει να έχει διαφορετική μεταχείριση, με πολιτικούς όρους, αυτό είναι αδύνατο με την παρούσα κυβέρνηση».

«Ο τρόπος που διαχειριζόταν η αντιπολίτευση την επιχειρηματικότητα, δίνοντας για παράδειγμα 15 εκατ. ευρώ δάνεια “με αέρα” σε κάποιους μεγαλοεκδότες για να της κάνουν πλάτες, έχει τελειώσει», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση αδειοδότησε έργα που είχαν παγώσει για χρόνια, όπως το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, αιολικοί σταθμοί και πάρκα άνω των 300 MW, την αξιοποίηση του Castello Bibelli, την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη Atallanti Hills (η καθυστέρηση αγγίζει τα 6 έτη), τη νέα μαρίνα Πύλου, τα Ξενία Σκιάθου και Φλώρινας, το γήπεδο της ΑΕΚ, τον αγωγό αερίου TAP, την τουριστική επένδυση “Νησί Μάρεζα” Κοκόσι, την αδειδότηση 14 αεροδρομίων κ.λπ.

 

SHARE