“Κανένα σχέδιο για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ” λέει το υπουργείο Οικονομικών

Διάψευση για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ

[UPD] Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδιο καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, περί σχεδίου καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και κατάργησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι:

Τα όσα λέγονται και γράφονται περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

 

Tι απαντά ο Β. Κορκίδης στην διάψευση του ΥΠΟΙΚ:

“Χαίρομαι που ο ίδιος ο Υπουργός διαψεύδει τα “σενάρια” ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με κατάργηση των εξαιρέσεων, όπου αντιθέτως διατύπωσε πολλές επιφυλάξεις με τις οποίες συμφώνησα απόλυτα μαζί του. Σε ασκήσεις επί χάρτου τα σενάρια ενιαίου ΦΠΑ 18-19% είναι βέβαιο ότι δεν συμφέρουν τον Έλληνα φορολογούμενο, λόγω μειωμένου συντελεστή στα είδη πρώτης ανάγκης, πολλών υπηρεσιών και λόγω του θαλάσσιου μεταφορικού ισοδύναμου της νησιωτικής Ελλάδας. Η συγκεκριμένη πρόταση της ΕΣΕΕ είναι: “Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και επέκταση της εφαρμογής του στην οικοδομή τα εισιτήρια της Ακτοπλοΐας.” Ως εκ τούτου ούτε πρότεινα, ούτε αποκάλυψα κάτι…”

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ: Ή 19% γενικώς ή μείωση για ορισμένους κλάδους

Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει ακόμη ληφθεί κάποια οριστική απόφαση καθώς για τις όποιες αλλαγές θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή μείωση του συντελεστή στο 13% σε ορισμένους κλάδους, όπως η οικοδομή, μελετά το οικονομικό επιτελείο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ.Κορκίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

«Υπάρχει ένας προβληματισμός στον υπουργό, ότι αν πάμε σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 με 19% δεν θα μπορούν να υπάρχουν οι σημερινές εξαιρέσεις, όπως στα τρόφιμα ή τα νησιά. Από την άλλη, ο υπουργός εξετάζει και το σενάριο να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει, αλλά να πέσει στην οικοδομή στο 13%», σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Όπως είπε, η ΕΣΕΕ ζήτησε τη μείωση του φόρου και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός και να βοηθηθεί η νησιωτική Ελλάδα.

SHARE