ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Ανοίγει στις 20 Μαρτίου το Taxisnet – Δηλώνουμε τώρα, πληρώνουμε Ιούλιο

Σε 10 ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών και επιχειρήσεων, από τη στιγμή τουλάχιστον που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία αποστείλουν σε ηλεκτρονική ή στη χειρόγραφη τις βεβαιώσεις αποδοχών της χρονιάς. Για να μην υπάρξουν έτσι φαινόμενα «συνωστισμού» στο Taxisnet αλλά και στα γκισέ των εφοριών για τυχόν επανέλεγχο, οι φορολογούμενοι μπορούν από τις 20 Μαρτίου να υποβάλλουν και να οριστικοποιούν τις δηλώσεις τους, χωρίς το φόβο ότι θα κληθούν να πληρώσουν νωρίς τους φόρους τους, αφού οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μετά την 1η Ιουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν θα δίδεται καμία παράταση λόγω «συνωστισμού» και «τεχνικών προβλημάτων» από φέτος.

Με βάση το φορολογικό ημερολόγιο:

– Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ( Ε1) από όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014. Η λήξη 1ης δόσης πληρωμής θα είναι στις 31/7/2014, της δεύτερης στις 30/9/2014 και της τρίτης στις 30/11/2014. Άρα όσο και αν καθυστερήσουν, αφού η εκκαθάριση γίνεται ηλεκτρονικά πλέον, δεν θα πετύχουν να παρατείνουν τις ημερομηνίες πληρωμής των φόρων τους.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει προθεσμίες υποβολής ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο μετά την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και ο φόρος θα προκύπτει αυτόματα. Αν η δήλωση είναι λανθασμένη, ο φόρος δεν ακυρώνεται αλλά πληρώνεται. Στη συνέχεια όμως ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, για νέα εκκαθάριση φόρου.

Αν σπεύσουν νωρίς να υποβάλουν τη δήλωση, θα πάρουν νωρίς και το επίδομα τέκνων. Οι φορολογούμενοι με ένα ή και περισσότερα παιδιά μπορούν να υποβάλουν αίτημα οικογενειακού επιδόματος μέσω του taxisnet αμέσως μετά την οριστική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης Ε1. Οι προθεσμίες λήγουν στο τέλος του έτους.

SHARE