ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 2015: “Σώζονται” μπλοκάκια, ανείσπρακτα ενοίκια, αγροτικές επιδοτήσεις

If You Don’t Ask You Don’t Get ItΛίγο πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στο σύστημα TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2014) που μάλλον θα παραταθεί η υποβολή τους μέρχι τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα επιχειρήσει να …σώσει από την ΥΠΕΡΟΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισπράτουν τα ενοίκια, τους αγρότες που θα πλήρωναν 13% για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τους χιλιάδες επαγγελματίες με μπλοκάκια που σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι τώρα νομοθεσία, θα πλήρωναν 26% από το πρώτο ευρώ!

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια σχεδιάζεται η απαλλαγή από τον φόρο.
Οι ισχύουσες διατάξεις δεν διαχωρίζουν τα ενοίκια που εισπράχθηκαν από τα ανείσπρακτα και ο φορολογικός πέλεκυς πέφτει βαρύς με συντελεστές 11% για εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά. Με τη νέα διάταξη θα επανέλθει η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, μέσω των εφοριών, όπως ίσχυε έως πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό, όσοι δεν έχουν εισπράξει χρωστούμενα ενοίκια, θα μπορούν να γλιτώσουν τον φόρο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ.
Η επικείμενη αλλαγή θα δίνει τη δυνατότητα στους εν λόγω φορολογουμένους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.
Το αν θα προκύψουν επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις από την αλλαγή που θα επέλθει, εξαρτάται αποκλειστικά από τον φορολογικό συντελεστή με βάση τον οποίο θα φορολογηθεί το άθροισμα των εισοδημάτων (22%, 32%, 42%).

Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο θα υπάρξει για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με τις ισχύουσες διατάξεις οι επιδοτήσεις μπορεί να θεωρηθούν αγροτικό εισόδημα και επομένως να φορολογηθούν με συντελεστή 13%.

SHARE