Τ. Αναστασάτος (Eurobank): Πλήρης έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2016

Η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών” τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ. Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, σχολιάζοντας την επιστροφή της Ελλάδας μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει ο κ. Αναστασάτος “έχει να κάνει με την ατζέντα και των ίδιων των επενδυτών, αλλά και σε ένα σημαντικό βαθμό σημαίνει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της χώρας” και προσθέτει: “Κατ΄ αρχήν είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές μόλις δύο χρόνια μετά την κίνηση που προκάλεσε σημαντικές απώλειες στους επενδυτές με το περίφημο PSI.

Είναι, αν όχι πρωτοφανές, τουλάχιστον εξαιρετικά ασυνήθιστο στα οικονομικά ιστορικά, μια χώρα να μπορεί τόσο σύντομα μετά από μία αθέτηση χρέους να βγαίνει στις αγορές. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό και στο συμβολικό επίπεδο, ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, αλλά και στο πραγματικό επίπεδο, για το λόγο ότι από τα χρήματα, που θα αντλήσει από τις συγκεκριμένες εκδόσεις, και αυτές που πιθανώς θα ακολουθήσουν, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τα χρηματοδοτικά κενά που προκύπτουν για το 2015 και το 2016 και να διαπραγματευθεί έτσι από καλύτερη θέση τη συνέχιση της οικονομικής της πολιτικής. Πιθανώς να προετοιμάσει και την πλήρη έξοδό της στις αγορές μετά το 2016 χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα των ευρωπαίων εταίρων μας”.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank εκφράζει διαφωνία με εκείνους που κάνουν λόγο για “προστατευμένη” έξοδο στις αγορές και για πολιτική απόφαση. “Όχι δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Είναι σε σημαντικό βαθμό ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό είναι και αποτέλεσμα της συγκυρίας, η οποία επικρατεί διεθνώς αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα η μαζική απόσυρση των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές μετά την επίπτωση, που είχε σε αυτές τις χώρες η αναδίπλωση της νομισματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων σε περιβάλλοντα σκληρών νομισμάτων, και η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που προσφέρουν μια τέτοια προοπτική. Είναι φυσιολογικό λοιπόν για μια χώρα που ανακάμπτει, που διήνυσε το 2013 το τελευταίο έτος της ύφεσης και ξαναβγαίνει με υγιείς προοπτικές στις αγορές, είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον. Επομένως δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος για την κυβέρνηση να έχει ένα προστατευμένο περιβάλλον. Το ενδιαφέρον υπάρχει”.

Η συνέντευξη του Τάσου Αναστασάτου, επικεφαλής οικονομολόγου της Eurobank στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Αναστασάτο,«ραντεβού με την Ιστορία» για το πρώτο ελληνικό ομόλογο μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 . Η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια επιστρέφει στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Τι σημαίνει αυτό; Τι πληροφορίες έχετε;

-Κατ` αρχήν είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα βγαίνει και πάλι στις αγορές μόλις δύο χρόνια μετά την κίνηση που προκάλεσε σημαντικές απώλειες στους επενδυτές με το περίφημο PSI. Είναι, αν όχι πρωτοφανές, τουλάχιστον εξαιρετικά ασυνήθιστο στα οικονομικά ιστορικά, μια χώρα να μπορεί τόσο σύντομα, μετά από μία αθέτηση χρέους, να βγαίνει στις αγορές. Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό και στο συμβολικό επίπεδο ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, αλλά και στο πραγματικό επίπεδο, για το λόγο ότι από τα χρήματα που θα αντλήσει από τις συγκεκριμένες εκδόσεις και αυτές που πιθανώς θα ακολουθήσουν, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει σε σημαντικό βαθμό τα χρηματοδοτικά κενά που προκύπτουν για το 2015 και το 2016 και να διαπραγματευθεί έτσι από καλύτερη θέση τη συνέχιση της οικονομικής της πολιτικής. Πιθανώς να προετοιμάσει και την πλήρη έξοδό της στις αγορές μετά το 2016 χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα των ευρωπαίων εταίρων μας.

-Με τι επιτόκιο αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο ομόλογο;

-Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ένα επιτόκιο που δεν θα είναι πολύ μακριά από το 5% για μια περίοδο πενταετίας.

-..Από το 6,1% με το οποίο δανείστηκε για τελευταία φορά στις 7 Απριλίου 2010 με επταετή ομόλογα ύψους 5 δισεκ. ευρώ τότε;

-Ακριβώς. Δεδομένων των συνθηκών θα είναι μια εξαιρετική επίδοση, αν σκεφτεί κανείς στο αποκορύφωμα της κρίσης στη θεωρητική περίπτωση που η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές θα ζητούσαν ένα 30%, η βελτίωση είναι εντυπωσιακή. Παρ` όλα αυτά θα πρέπει να πούμε ότι το συγκεκριμένο επιτόκιο είναι αρκετά υψηλότερο από το επιτόκιο το οποίο οι επίσημοι δανειστές δανείζουν τη χώρα.

-Κάποιοι αναλυτές κύριε Αναστασάτο κάνουν λόγο για “προστατευμένη” έξοδο στις αγορές και για πολιτική απόφαση. Ποιά είναι η γνώμη σας;

-Όχι δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Είναι σε σημαντικό βαθμό ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό είναι και αποτέλεσμα της συγκυρίας, η οποία επικρατεί διεθνώς αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα η μαζική απόσυρση των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές μετά την επίπτωση που είχε σε αυτές τις χώρες η αναδίπλωση της νομισματικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που ωθεί τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων σε περιβάλλοντα σκληρών νομισμάτων και η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που προσφέρουν μια τέτοια προοπτική. Είναι φυσιολογικό λοιπόν για μια χώρα που ανακάμπτει, που διήνυσε το 2013 το τελευταίο έτος της ύφεσης και ξαναβγαίνει με υγιείς προοπτικές στις αγορές, είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον. Επομένως δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος για την κυβέρνηση να έχει ένα προστατευμένο περιβάλλον. Το ενδιαφέρον υπάρχει.

-Η έκδοση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά η χώρα περιμένει να σταλούν μηνύματα και από τους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους κατά κύριο λόγο…

-Ασφαλώς. Όπως σας είπα, έχει να κάνει και με την ατζέντα των ίδιων των επενδυτών, αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό σημαίνει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της χώρας. Θα ήθελα να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι πέραν της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τον κύριο όγκο του χρέους της, άνω του 90% στα χέρια επίσημων δανειστών. Επομένως, οι επενδυτές αισθάνονται και μια ασφάλεια, αν θέλετε. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει κανένα κίνδυνο να τους ξανακουρέψει, διότι πολύ απλά δεν θα κέρδιζε κάτι σημαντικό από αυτό, δεδομένου ότι ο όγκος του χρέους της είναι στα χέρια των κρατών. Επομένως, αυτό μειώνει και το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνουν.

SHARE