Τσίπρας: Ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο 2018 – Μακρόν: H Ελλάδα ξεπερνά σταδιακά την κρίση

Μακρόν: Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στάθηκε στις δηλώσεις του στον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και εξήρε τη συμβολή της Γαλλίας στην ιδιαίτερα θετική τελευταία απόφαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “γενιές Ελλήνων που μεγάλωσαν στη Γαλλία και επέστρεψαν στην Ελλάδα έχουν σφυρηλατήσει τις ελληνογαλλικές σχέσεις στην πάροδο των χρόνων. Η γαλλική κυβέρνηση και ο γαλλικός λαός ήταν κοντά μας στην οικονομική και προσφυγική κρίση.

Η Ελλάδα με εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις στην οικονομία και μεταρρυθμίσεις γυρίζει σελίδα όπως δείχνουν στα επίσημα στοιχεία. Το 2017 θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%. Ο στόχος μας είναι όμως η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Η τελευταία απόφαση του Eurogroup ήταν ιδιαίτερα θετική και σε αυτό συνέβαλε η Γαλλία”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πέτυχε ο αλγόριθμος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ευχαρίστησε τη Γαλλία για την στήριξη της και πρόσθεσε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία.

«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

“Θα συνεργαστούμε με τη Γαλλία και στον τομέα των επενδύσεων γι’ αυτό και μαζί με τον πρόεδρο Macron ήρθαν και 40 Γάλλοι επιχειρηματίες. Συνεργασίες στην άμυνα, τον τουρισμό και την τεχνολογία. Σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να αναβαθμιστεί ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ και συζητήσαμε προς η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σταθερή προς την Τουρκία ζητώντας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: “H Ελλάδα ξεπερνά σταδιακά την κρίση ενώ ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αν και αδύναμα. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει στο θέμα του ελληνικού χρέους και το ΔΝΤ να μην θέσει νέους όρους για να παραμείνει στο πρόγραμμα. Ελπίζω ότι το 2018 θα είναι ένα νέο, φιλόδοξο ξεκίνημα για την Ευρώπη”.

Ε.ΜΑΚΡΟΝ: ΕΛΛΑΣ – ΓΑΛΛΙΑ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ – Μηνύματα εμπιστοσύνης για οικονομία, επενδύσεις

SHARE