ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προς οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

tsipras_anastasiadis_alsisi (1)

«Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ταραχώδη περιοχή και η συνεργασία μας μπορεί να αποβεί εποικοδομητική τόσο για τις χώρες μας όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη λήξη της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι «προχωρούμε στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ όπου κριθεί απαραίτητο και όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση και η συνεργασία τρίτων χωρών».

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών χωρών για την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. Μετά τη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να υπογράψουν νέα διακήρυξη.

Στο τέλος της διάσκεψης, αναμένεται να εκδοθεί κοινή διακήρυξη, η οποία θα απαριθμεί τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών.

Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωσαν ότι η διακήρυξη θα εκφράζει τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η διακήρυξη θα αναφέρεται στην προώθηση πρακτικών μέτρων για εφαρμογή της συνεργασίας των τριών χωρών που αποφασίστηκε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη κορυφής του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών χωρών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η σημερινή δεύτερη κοινή συνάντηση των Προέδρων Νίκου Αναστασιάδη και Φατάχ Αλ Σίσι και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Της κοινής συνάντησης θα προηγηθούν διμερείς επαφές. Τα ενεργειακά θέματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον Κύπριο  κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης «θα είναι πλούσια» και μετά την ολοκλήρωσή της θα εκδοθεί η διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα είναι συνέχεια της διακήρυξης του Καΐρου. «Έχουμε κοινές έγνοιες και ανησυχίες με την Αίγυπτο και την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και πώς επηρεάζει τις χώρες της περιοχής, η κατάσταση στη Λιβύη, το Μεσανατολικό.

Ως προς το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει στη συνεργασία  Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE