«Τρελάθηκε» η Ζωή! Γύρισε πίσω την έκθεση της ΤτΕ – Παρέμβαση Τσίπρα ζητά η ΝΔ

zwh2(upd)Νέο «χτύπημα» από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτή τη φορά η πρόεδρος της Βουλής τα έβαλε με την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς επέστρεψε πίσω ως απαράδεκτη την ετήσια έκθεση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα για τη νομισματική πολιτική!

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, από την έδρα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, κατηγόρησε με σφοδρότητα τον κ. Στουρνάρα πως επιχειρεί με την κίνηση αυτή απαράδεκτη παρέμβαση και στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής και στην λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Αιτιολόγησε, πως η ίδια ως Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε επί της έδρας ότι ο κ. Στουρνάρας απέστειλε στις 10.40 το πρωί μια γνωστοποίηση με συνημμένο ένα στικάκι και υστερόγραφο ότι τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στη Βουλή αντίγραφο της Ετήσιας Έκθεσης της ΤτΕ για την πορεία της Οικονομίας.

Την προηγούμενη όμως, είχε υπάρξει διαρροή για την οποία δεν είχε θεσμικά ενημερώσει και έσπευσε να αποστείλει «στα κλεφτά» ένα διαβιβαστικό για να «παρέμβει απαραδέκτως» στην διαδικασία. Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, αυτά έπραξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ έχει αρνηθεί να αποστείλει στοιχεία που του έχει ζητήσει η Επιτροπή, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, κι ενώ χθες γνωστοποιήθηκε ότι η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά της αποτελέσματα. Τέτοια ήταν η σπουδή παρέμβασής του ώστε να παραδώσει την Έκθεση της ΤτΕ και να προβεί σε κρίσεις και διατυπώσεις που επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται. «Θα περιμένω τις επόμενες ημέρες να εκτυπωθεί η Έκθεση, που τόσο εσπευσμένα στάλθηκε. Το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν παραλαμβάνει στικάκια» τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου.

Κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του ως διοικητή της ΤτΕ, όταν πραγματοποίησε ωμή παρέμβαση τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας το οποίο και τώρα τροφοδοτεί. Μάλιστα είπε πως αυτή η επιστολή, αποτελεί καλή αφορμή ώστε και η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους να καλέσει τον κ. Στουρνάρα για να απαντήσει γιατί παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να διαμορφώσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την αποτελεσματική διεκδίκηση.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι το γεγονός αυτό, για το οποίο ενημερώθηκε από έδρας, είναι «δηλωτικό του πως τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα από διαφορετικές θέσεις εναλλασσόμενα σε διαφορετικές θέσεις και τεχνοκρατικής δεσποτείας η επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμα του λαού στην διαφάνεια και να επηρεάζουν τις εξελίξεις».

Η απάντηση της ΤτΕ

Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σημείωναν μάλιστα ότι σεβόμενος το θεσμό έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στη Φρανκφούρτη που είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν τα κόμματα

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η ενέργεια της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να μην δεχθεί και να επιστρέψει ως απαράδεκτη, την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος.

ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά και πρωτοφανή επίθεση της προέδρου της Βουλής κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ανέχεται παρόμοια συμπεριφορά κατά και να παρέμβει.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης σε γραπτή δήλωση του τονίζει χαρακτηριστικά:

“Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κας Κωνσταντοπούλου;

Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;

Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στο διασυρμό των θεσμών από την κα Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;”

Από την πλευρά του, το ΠΟΤΑΜΙ χαρακτηρίζει πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο την επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και κάνει λόγο για “συνταγές από το σκοτεινό παρελθόν”.

“Η Πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να επιτεθεί προσωπικά κατά του Ζ.Κ.Γιούνκερ και των ευρωπαίων ηγετών που συναντά ο κ.Τσίπρας, ο οποίος παρακολούθησε μάλιστα το νέο παραληρηματικό show της κυρίας Κωνσταντοπούλου”, τονίζει στη γραπτή ανακοίνωση του το Ποτάμι και προσθέτει:

“Το παιχνίδι της εξεύρεσης “εσωτερικών εχθρών” και “διεθνών συνομωσιών” είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι αντιγράφουν πρακτικές του σκοτεινού παρελθόντος. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους “δικούς του ανθρώπους” ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση”.

“Οι προειδοποιήσεις πάντως του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ είναι πολύ σοβαρές για να χαθούν στον ορυμαγδό ενός καυγά, από αυτούς που καθημερινά στήνει η πρόεδρος της Βουλής”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι, “η πρόεδρος της Βουλής ξεχνά για άλλη μια φορά τον θεσμικό της ρόλο” και προσθέτει:

“Η συμπεριφορά της δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντά της και το σεβασμό που οφείλει να έχει στο αξίωμά της.

Ο κ. Τσίπρας, οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του και να μην καλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά της, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της”.

Η απάντηση της ΤτΕ

Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σημείωναν μάλιστα ότι σεβόμενος το θεσμό έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στη Φρανκφούρτη που είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Paul Mason: Ασυνήθιστο περιστατικό

Ο δημοσιογράφος του Channel Four, Paul Mason, κάνει λόγο για κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ΤτΕ, γεγονός μάλλον ασυνήθιστο σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας.

 

SHARE