Τράπεζες: Το 35% των δανειοληπτών δεν πληρώνουν – Τι είπαν σε συνέδριο κορυφαία τραπεζικά στελέχη

 

Στο τραπεζικό συνέδριο της ΕΕΔΕ τραπεζικά στελέχη  επισήμαναν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 παρατηρήθηκε μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , μετά από μια περίοδο 1,5 έτους αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 75 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5%.

 

-Ο ανώτατος γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτίμησε ότι στη διάρκεια του 2015 οι συνολικές χορηγήσεις των τραπεζών θα κυμανθούν στα πέντε δισ. ευρώ περίπου, επισημαίνοντας ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την προϋπόθεση να έχει κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους μας, οι χορηγήσεις θα πάνε πολύ καλύτερα από ότι μέχρι σήμερα.

Μιλώντας για τις καταθέσεις ο κ. Καλαντώνης επισήμανε ότι φεύγουν περίπου 100 εκατ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα λόγω της στήριξης του και από το ELA. To 80% των εκροών αυτών έχει παραμείνει στην χώρα και εκτιμάται ότι από τα συνολικά 27 δισ. ευρώ που έχουν φύγει πρόσφατα το 50% θα επιστρέψει στις τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου.

– Ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Μαλιγιάννης είπε ότι στον τομέα των ιδιωτών υπάρχει επαρκής ρευστότητα για να καλύψει όλη την ζήτηση την τρέχουσα χρονική περίοδο και ότι επτά στα δέκα δάνεια εγκρίνονται.Όλοι οι υγιείς πελάτες χρηματοδοτούνται κανονικά σήμερα, πρόσθεσε ο κ.Μαλιγιάννης. Στην στεγαστική πίστη υπάρχει ζήτηση αλλά είναι υποτονική, αλλά είναι μεγαλύτερη από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι που είχε κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λόγω ΕΝΦΙΑ κλπ), ενώ η ζήτηση στην επιχειρηματική πίστη είναι μεγαλύτερη. Στην καταναλωτική πίστη υπάρχει ζήτηση δανείων για αγορά αυτοκινήτων καθώς και για χρηματοδότηση εμπορίου.
Ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Σωτήρης Συρμακέζης αναφέρθηκε στην σημασία της ιδίας συμμετοχής των υποψήφιων δανειοληπτών που θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό στην μετά κρίση εποχή. Ερωτηθείς για τα προϊόντα που θα προσφέρουν οι τράπεζες ο κ. Συρμακέζης επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ήδη όλη την γκάμα τραπεζικών προϊόντων, όπως οι ευρωπαϊκές, αλλά στο σημείο που θα δοθεί έμφαση είναι η πιο δημιουργική προσέγγιση του πελάτη μέσω νέων υπηρεσιών των τραπεζών . Επίσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σημασία και στις μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων που θα φέρει έσοδα στις τράπεζες.

SHARE