Τράπεζες – Τουρκία: Γιατί η Bank Asya πέρασε στο κράτος

 

Τουρκία: Χωρίς πολιτικά κίνητρα η ανάληψη του ελέγχου της Bank AsyaΗ απόφαση να τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου η Bank Asya δεν ήταν πολιτική, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ενώ επισήμανε ότι το ισλαμικό πιστωτικό ίδρυμα θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο εξετάζονται τα σενάρια της πώλησης ή της συγχώνευσής του με κάποια άλλη τράπεζα.

 Την Παρασκευή ο τουρκικός φορέας ρύθμισης και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος (BDDK) ανακοίνωσε ότι η Bank Asya, η οποία συμπαρασύρθηκε στη σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αποτελούσε πηγή κινδύνων για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας και ανέθεσε τη διεύθυνσή της στο Ταμείο Ασφάλισης και Εγγύησης των Καταθέσεων (TMSF), το δημόσιο οργανισμό που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών.

«Η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί, δεν έχει κλείσει. Απλώς το TMSF στο εξής απέκτησε και ασκεί δικαιώματα μετόχου και ιδιοκτήτη», είπε ο Μπαμπατζάν σε μια συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7. «Και το κάνει αυτό ενόψει της εν μέρει ή πλήρους παραχώρησής της, της πώλησης ή της συγχώνευσής της», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο BDDK είχε πάρει τον διοικητικό έλεγχο της Bank Asya, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις διατάξεις της νομοθεσίας. Η απόφαση εκείνη είχε προκαλέσει καταγγελίες περί πολιτικής ανάμιξης στη λειτουργία της τράπεζας, που θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη της χώρας μεταξύ των διεθνών επενδυτών.

Η κίνηση ακολούθησε τη μαζική ανάληψη των καταθέσεων από την τράπεζα στα τέλη της περασμένης χρονιάς, όταν η Bank Asya ενεπλάκη στη σύγκρουση του Ερντογάν και του Γκιουλέν -το πιστωτικό ίδρυμα αυτό έχει δημιουργηθεί από υποστηρικτές του τάγματος του ιμάμη. Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει, κάτι που διαψεύδει ο ιμάμης, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, από όπου διευθύνει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Η προχθεσινή εξέλιξη σημειώθηκε μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία και σε μια συγκυρία κατά την οποία εντείνεται η εκστρατεία πάταξης των οπαδών του Γκιουλέν στα μέσα ενημέρωσης, στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Ο Ερντογάν αναφέρεται στους υποστηρικτές του Γκιουλέν χρησιμοποιώντας τον όρο «παράλληλο κράτος».

SHARE