Τράπεζες-Μετοχές: Ένα…δωράκι της τρόικας στο παρά 1′ της ανακεφαλαιοποίησης!

Λύση στο  θέμα των προνομιούχων μετοχών, κυριότητας Δημοσίου, που εξέδωσαν οι τράπεζες, το 2009 με βάση το νόμο Αλογοσκούφη και λήγουν το 2014, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε ανοικτή επικοινωνία με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται να παραταθεί κατά τετραετία ή πενταετία η διάρκεια των προνομιούχων μετοχών και να μετατεθεί η λήξη τους για το 2018 ή το 2019, όταν, δηλαδή, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, προσανατολίζεται να διατηρήσει το ετήσιο κουπόνι για τις προνομιούχες στο 10%, επιφέροντας, όμως, αλλαγές στις προυποθέσεις κάτω από τις οποίες θα αποδίδεται ο παραπάνω τόκος, ώστε να συνεχίσουν οι προνομιούχες μετοχές να λογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Η παραπάνω ρύθμιση ενδέχεται να απαλλάξει τις τράπεζες από την υποχρέωση καταβολής τόκου αν δεν επιτυγχάνουν κέρδη.

Η Τρόικα αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θετικά την παράταση στην λήξη των προνομιούχων μετοχών καθώς πιέζει εδώ και μήνες να υπάρξει από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης λύση για το θέμα πριν ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY

SHARE