Τράπεζες: Γιατί δεν γίνεται να εξαγοραστούν τα κόκκινα δάνεια των στρατιωτικών – Στον αέρα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

 

Πολιτική κουβέντα χωρίς αντίκρυσμα χαρακτηρίζουν έγκυρες τραπεζικές πηγές τις εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας Π.Καμμένου, τις οποίες επιβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου, περί σχεδίου εξαγοράς των κόκκινων δανείων των στρατιωτικών αλλά και του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Άμυνας από τον ΑΟΟΑ (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος) και τα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων στις τιμές που θα πουλήσουν τα δάνεια αυτά οι τράπεζες στα funds.

Το θέμα τέθηκε από το bankwars σε υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, καθώς, αν υποτεθεί πως υλοποιείται μια τέτοια πολιτική, πρώτον διαχωρίζει τους Έλληνες σε …στραταίους και πολίτες (σ.σ. αν δεν κάνουμε λάθος ζούμε σε ευρωπαικό δημοκρατικό καθεστώς ισότητας και όχι σε τριτοκοσμικό καθεστώς με επικεφαλής…συνταγματάρχη), δεύτερον γιατί… ανοίγει την όρεξη και σε άλλους κλάδους να απαιτήσουν ανάλογη ρύθμιση και τρίτον, γιατί θα οδηγήσει τους πάντες στο να γίνουν “στρατηγικοί” κακοπληρωτές.

Οι τραπεζικές πηγές, πλην μιας που έβαλε τα γέλια κλείνοντας ευγενικά το τηλέφωνο, επισημαίνουν ότι:

1. Οι τράπεζες δεν έχουν λάβει κανένα σχετικό αίτημα από κανέναν.

2. Οι τράπεζες δεν πουλάνε κόκκινα στεγαστικά δάνεια, πόσο μάλλον, όταν αυτά είναι ενήμερα, ή εξασφαλισμένα λόγω σταθερού μισθού των δανειοληπτών – στρατιωτικών.

3. Οι τράπεζες δεν έχουν καμία εσωτερική διαδικασία που να ομαδοποιεί τα δάνεια κατ’ επάγγελμα του δανειολήπτη. Στην δε περίπτωση των πλειστηριασμών, δεν μπορούν να βάλουν τα επαγγελματικά κριτήρια του δανειολήπτη στη “ζυγαριά” του “αγοράζω, δεν αγοράζω, η κηρύσσεται άγονος ο πλειστηριασμός”.

4. Στην εντελώς υποθετική περίπτωση που θα επωλούντο δάνεια στεγαστικά σε funds, θα επωλούντο σε κάποια τιμή. Η τιμή ορίζεται από το προς πώληση πακέτο και φυσικά, μετά από διαπραγμάτευση. Γίνεται να πάμε στα funds και να τους ζητήσουμε τιμή για το πακέτο των δανείων των στρατιωτικών, λέγοντας τους πως …θα το πουλήσουμε σε αυτή την τιμή στο υπουργείο Άμυνας ή σε οποιοδήποτε κρατικό ή ημικρατικό φορέα;

5. Τέλος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υλοποιηθεί μια τέτοια ρύθμιση, πολύ απλά, γιατί τίθεται θέμα “απιστίας”. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση με δημόσιο ουσιαστικά χρήμα (ο ΑΟΟΑ είναι Νομοθετικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου – ΝΠΔΔ) να κλείσουν ιδιωτικά χρέη.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα πάνω-κάτω στην εξαγορά κόκκινων δανείων φέρνει η σημερινή απάντηση «βόμβα» του υπουργού οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο κ.Παπαδημητρίου κλήθηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδύσσεια Κωνσταντινόπουλο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πρόσφατη αναφορά του Πάνου Καμμένου ότι το υπουργείο Αμυνας θα εξαγοράσει τα κόκκινα δάνεια των στρατιωτικών.

Ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε αυτή την αναφορά λέγοντας ότι «μπορεί να γίνει εξαγορά των δανείων των υπαλλήλων από τον αυτόνομο οργανισμό αξιωματικών. Είτε αυτόνομα είτε με την ίδρυση ανώνυμης εταιρίας. Απαιτείται νομοθετική παρέμβαση την οποία επεξεργαζόμαστε με προσοχή και η οποία θα γίνει. Η δράση αυτή του υπουργείου εθνικής άμυνας θα προσφέρει επωφελής λύση».

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος απάντησε στον υπουργό ότι από τη στιγμή που αυτό το σχέδιο υπάρχει για το υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα υπουργεία και οι υπουργοί να αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια υπαλλήλων. «Καταλαβαίνω πως είναι πολιτική της κυβέρνησης απ’ ότι φαίνεται είναι επεξεργασμένες πολιτικές και προτείνω ο κ. Γαβρόγλου να έρθει να αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα του κάνω ανάλογη ερώτηση.Ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης να αγοράσει τα δάνεια των αγροτών. Αυτό που κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να το κάνουν όλα τα υπουργεία. Δεν θα υπάρχουν 2 μέτρα και σταθμά και σε κάποιους θα έχουν πωληθεί τα δάνεια τους και σε κάποιους άλλους θα τα εξαγοράζετε. Σήμερα ανοίξατε νέα δεδομένα για τους δανειολήπτες της χώρας».

Στη δευτερολογία του ο υπουργός οικονομίας αντέδρασε στην γενίκευση που επιχείρησε να κάνει ο κ.Κωνσταντινόπουλος λέγοντας ότι βάζει στο στόμα του λέξεις που δεν έχει πει, παραδέχτηκε ωστόσο ότι η εξαγορά κόκκινων δανείων από φορείς του Δημοσίου μπορεί να είναι μία επωφελής λύση που μελετά το υπουργείο. «Βάζετε λέξεις στο στόμα μου που δεν είπα.
Η εξαγορά των κόκκινων δανείων από φορείς του Δημόσιου τομέα μπορεί να είναι μια επωφελής λύση, μελετάμε αυτό το δεδομένο και με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθεί ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα ούτε ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Επομένως δεν είπα ότι όλα τα υπουργεία μπορούν να το κάνουν αυτό μη μου βάζετε τέτοιες λέξεις στο στόμα μου».

 

Bankwars.gr