Τράπεζες: Αγωνία για τους όρους των stress test – Μειοψηφία στην Ευρώπη όσοι επιμένουν στο σενάριο ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση

 

Σήμερα  η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναμένεται να  ανακοινώσει τους όρους βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες.  Οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν παραδοχές στο βασικό και στο δυσμενές οικονομικό σενάριο που θα ληφθούν υπόψη και που θα καθορίσουν το αν χρειάζονται ή όχι ανακεφαλαιοποίηση κάποιες ευρωπαικές τράπεζες.

Το θέμα, που αφορά και στις τέσσερις ελληνικές  συστημικές τράπεζες (Αlpha, Eθνική, Εurobank και Πειραιώς), απασχολεί έντονα και το Χρηματιστήριο, ενώ ενδεικτική της ανησυχίας, ήταν η χθεσινή μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.

Μεγάλη βουτιά στο Χρηματιστήριο – Πτώση πάνω από 4% στις τράπεζες – Ανησυχίες για τα stress test

Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν θα πρέπει στα stress test να υποχωρήσει  κάτω από τα ελάχιστα όρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αν αυτό συμβεί,  η τράπεζα που δεν ανταπεξήλθε στο  stress test  θα πρέπει να καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ενίσχυση των κεφαλαίων της.

Τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρωθεί ως τον Μάιο. Προηγούνται των άλλων,  προκειμένου τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν, να καλυφθούν  άμεσα από τα διαθέσιμα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο.

Αξιόπιστες τραπζεκές πηγές επισήμαναν στο bankwars ότι με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, δεν αναμένεται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες. Η τελευταία επίσκεψη των ελλήνων τραπεζιτών στον SSM και την Ντ.Νουί ήταν αρκετά ενθαρρυντική ως προς αυτό.

Οι ίδιες πηγές όμως, σημειώνουν, ότι στον ευρωπαικό μηχανισμό, υπάρχει μια μειοψηφία (στον εποπτικό μηχανισμό) που τάσσεται υπέρ της άμεσης ενίσχυσης των τραπεζών με νέα κεφάλαια (5-8 δισ. σύμφωνα και με την πάγια θέση του ΔΝΤ), ώστε να είναι κατά 100% εξασφαλισμένο, ότι με την λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο, δεν θα υπάρξει ένα “ξαφνικό” πρόβλημα. Η πλειοψηφία του ευρωπαικού μηχανισμού αντίθετα, θεωρεί ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αρκετά καλά τα ανοίγματα από τα κόκκινα δάνεια και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ακόμα καλύτερα με την ταχύτερη υλοποίηση των πλειστηριασμών.

Το όλο θέμα “καίει” κυριολεκτικά τουν νυν μετόχους των τραπεζών που σε καμία παρίπτωση δεν θα ήθελαν να ξανα-χάσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ έχει και …πολιτική ουρά, καθώς απειλεί να ανατρέψει το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία που έχει εμπεδωθεί στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και στο οποίο έχει ποντάρει η κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων.

 

SHARE