Το φαρμακείο δεν κληρονομείται στα παιδιά που σπουδάζουν φαρμακευτική – Αντίδραση ΠΦΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την προωθούμενη διάταξη κατάργησης της παράτασης λειτουργίας του κληρονομικού φαρμακείου επί 7 έτη για τα παιδιά που σπουδάζουν φαρμακευτική. 

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο με τίτλο «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΑΡΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» και δη στο άρθρο 34 παρ. δ «Καταργητικές και τροποποιητικές διατάξεις» καταργείται εξ ολοκλήρου η παράγραφος 6 του άρθρου 11 του Ν. 5607/1932 (Α’ 300), σύμφωνα με το οποίο  «6. Αν ο αδειούχος φαρμακοποιός έχει συμπληρώσει τα 35 χρόνια με φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη και το 65ο έτος της ηλικίας του και έχει παιδί που σπουδάζει στη φαρμακευτική, παίρνει παράταση της άδειας, μέχρι 7 χρόνια, στα οποία το φαρμακείο ή η φαρμακαποθήκη θα λειτουργεί με άλλο υπεύθυνο φαρμακοποιό, εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ίδια παράταση μέχρι 7 χρόνια μετά τη λήξη της άδειας δίνεται και σε κληρονομικό φαρμακείο, αν νόμιμος κληρονόμος σπουδάζει στη φαρμακευτική.»

Ο ΠΦΣ καταγγέλλει τον Υπουργό Υγείας ότι αγνόησε τον θεσμικό ρόλο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου φέρνοντας προς ψήφιση διάταξη αφορούσα την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία, χωρίς προηγουμένως να ζητήσει την θέση του ΠΦΣ.
Σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζεται πως «η πρόβλεψη αυτή παρέχει στο τέκνο του αποβιώσαντος φαρμακοποιού την ανθρώπινη ευεργετική ευχέρεια να συνεχίσει τη λειτουργία του φαρμακείου του αποβιώσαντος φαρμακοποιού γονιού του προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην φαρμακευτική».

Ο ΠΦΣ σημειώνει ότι «πρόκειται ακριβώς για μία διάταξη με αμιγώς ανθρωπιστικό χαρακτήρα που μόνο σκοπό έχει να μην ακολουθήσει το τραγικό γεγονός της απώλειας του γονέα, η οικονομική καταστροφή της οικογένειας από το κλείσιμο του φαρμακείου. Δοθέντος μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μεταβίβαση αδείας φαρμακείου, αλλά για δυνατότητα λειτουργίας του φαρμακείου επί επτά έτη προκειμένου να μην χαθεί η περιουσία της οικογένειας. Σε περίπτωση που καταργηθεί η διάταξη αυτή επί της ουσίας παύει αυτοστιγμεί η λειτουργία της επιχειρήσεως του φαρμακείου και η οικογένεια του αποβιώσαντος φαρμακοποιού καλείται να καταβάλει άμεσα το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε να αναλάβει το φαρμακείο (προμηθευτές, φαρμακαποθήκες, ταμεία, Δημόσιο κλπ), στερούμενη όμως της δυνατότητας να λειτουργήσει το φαρμακείο για την αποπληρωμή αυτών»

SHARE