Το σχέδιο Μπαρόζο για την ανεργία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έκανε σήμερα λόγο για την παρουσίαση “φιλόδοξου” σχεδίου για την απασχόληση των νέων κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ιουνίου, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενος στο σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίσθηκε τον περασμένο χρόνο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των “27”, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η υλοποίησή του “βρίσκεται χαμηλότερα των προσδοκιών”.

Θα ήταν “εξαιρετικό εάν κατορθώναμε να ενισχύσουμε αυτήν την διάσταση μέχρι τον Ιούνιο, κυρίως ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέττα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι “είναι ο εφιάλτης της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Αναφερόμενος στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα μπορέσει σύντομα να βγει από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Είμαι βέβαιος ότι είναι εφικτό, ότι η Ιταλία θα μπορέσει να βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος”, υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές θα ανακοινωθούν στο τέλος του Μαΐου κατά τη διάρκεια της δημοσιοποίησης των οικονομικών προτάσεων της επιτροπής.

“Θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής, ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα για την Ιταλία και θα εργασθούμε για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα “, δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκο Λέττα, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεσμευθεί να σεβασθεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, το δημοσιονομικό θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014. Όμως, η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα ανακοίνωσε σειρά μέτρων ανάκαμψης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα την αναγκάσει να λάβει μέτρα για να αποφύγει τη διόγκωση του ελλείμματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν πολύ πριν από το τέλος του Μαΐου.

SHARE