ΝΤΡΑΓΚΙ: ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ – ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΚΤ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως δεν υπάρχουν αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Συμπλήρωσε ωστόσο, πως οι κίνδυνοι αστοχίας στις προβλέψεις είναι πτωτικοί και επεσήμανε πως εάν χρειαστεί θα υπάρξουν νέα αντισυμβατικά μέτρα από τη νομισματική πολιτική.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως προβλέπει παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και εκτιμά πως θα ακολουθήσει σταδιακή αύξηση στο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τονίζει ότι η ήπια ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται, σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, ενώ οι εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό είναι σταθερές.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Ντράγκι:

 • Έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων
 • Δεν βλέπουμε κίνδυνο αποπληθωρισμού
 • Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος
 • Γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία
 • Παραμένουμε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε μη συμβατικά μέσα
 • Στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο
 • Δεν αποκλείουμε περαιτέρω χαλάρωση
 • Η Ευρωζώνη γνωρίζει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού
 • Η συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζεται
 • Υπήρξε συζήτηση για ένα πρόγραμμα ανάλογο του QE της FED (αγορά κρατικών ομολόγων)
 • Οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν βελτιωθεί
 • Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αρχίσει να αυξάνεται από το 2015

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΟ 0,25%

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται, ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την αιφνιδιαστική μείωση του πληθωρισμού στο 0,5%.

Η πλειονότητα των αναλυτών – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν ότι η ΕΚΤ δεν θα κινηθεί σε αυτή τη συνεδρίαση, παρά τις έντονες πιέσεις. Η προσοχή στρέφεται τώρα στη συνέντευξή Τύπου του Μάριο Ντράγκι όπου αναλυτές και επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για τις μελλοντικές προθέσεις της ΕΚΤ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Ευρώ: Το μεγάλο δίλημμα του Μ. Ντράγκι – Τι θα αποφασίσει σήμερα η ΕΚΤ – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

halaros020414Ο Μ. Ντράγκι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση για ανάληψη μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και από την πτώση του πληθωρισμού στο 0,5%.

Στις 14:45 σήμερα η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική (οι αναλυτές δεν περιμένουν αλλαγή), ενώ στις 15:30 όλοι θα κρέμονται από το στόμα του Mάριο Ντράγκι.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις 18 χώρες του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Μάρτιο (αρκετά κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό ελαφρά χαμηλότερο του 2%), από 0,7% τον Φεβρουάριο, επίπεδο που προκαλεί ανησυχίες για μια οικονομία που βγαίνει από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί για έκτο συνεχόμενο μήνα κάτω από τη «ζώνη κινδύνου» του 1%, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει ενδεχόμενο αποπληθωρισμού.
Mάλιστα, τo ΔΝΤ καλεί ανοιχτά την ΕΚΤ να μειώσει και άλλο τα επιτόκια. «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για αποπληθωρισμό, αλλά ανησυχούμε αρκετά για αυτό που αποκαλούμε “χαμηλο-πληθωρισμό”» είπε η Reza Moghadam, αρμόδια διευθύντρια του Ταμείου για την Ευρώπη σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Η ΕΚΤ έχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση, διότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ έχουν αναφερθεί σε διαφορά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με στόχο την έμμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.Ανάμεσα τους και ο κ. Weidmann της Bundesbank για πρώτη φορά άρχισε να αναφέρεται σε πολιτικές “ποσοτικής χαλάρωσης” παίρνοντας όμως αποστάσεις από την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Fed.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στην διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στην Αθήνα με την ευκαιρία του Eurogroup ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε ένα από αυτά τα εργαλεία, στην τιτλοποίηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Goldman Sachs

«Σε κάποιο σημείο, οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις» ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές, με την Goldman Sachs να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα δράσει, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού (στο 0,10%), όσο και το επιτόκιο καταθέσεων κατά 15 μονάδες βάσης (στο -0,15%).
Παράλληλα οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να δούμε μεγάλες μεταβολές στον τομέα της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να βελτιωθεί μετά τον Μάρτιο, με την αμερικανική τράπεζα να προβλέπει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 1,8% για το 2016.
Η αμερικανική τράπεζα μάλιστα κατήρτισε τρία σενάρια σχετικά με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: Στο πρώτο, έχουμε τη λήψη νέων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, οδηγώντας σε ενίσχυση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ καθώς τα επιτόκια ΕΟΝΙΑ (διαφορά επιτοκίων ΗΠΑ – ευρωζώνης) θα υποχωρούσαν κατά 7-8 μονάδες βάσης. Το δεύτερο σενάριο, μία περικοπή του βασικού επιτοκίου δανεισμού και του επιτοκίου καταθέσεων κατά 15 μονάδες βάσης, θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη πτώση του ευρώ σε σχέση με το πρώτο σενάριο. Στο τρίτο (αν και ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απίθανο για την ώρα), οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα επιχειρηματολογούν υπέρ μιας μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα μεταβαλλόταν δραματικά. Τέλος, σε περίπτωση που δούμε τη στάση της ΕΚΤ σταθερή σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, τότε, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα,  είναι πιθανό ένα νέο ράλι του ευρώ σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.
BofA

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάρτιο ήταν αιφνιδιαστικά χαμηλός (στο 0,5% σε ετήσια βάση), δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει δράση της ΕΚΤ ακόμα. Το σκεπτικό της BofA στηρίζεται σε δύο παράγοντες:

 • το μεγαλύτερο μέρος του βάρους στον πληθωρισμό έρχεται από τις τιμές τις ενέργειας και
 • η ΕΚΤ αναμένει ανάκαμψη του πληθωρισμού τον Απρίλιο.

Η BofA επισημαίνει πως εάν η ΕΚΤ διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, αυτό είναι πιθανό να υποστηρίξει το ευρώ αρχικά. Ωστόσο, αναμένεται μία πιο υποστηρικτική για την οικονομία συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, που μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες δηλώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, γεγονός που στη συνέχεια θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ενιαίο νόμισμα.

Το εάν και το πώς η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη για το ευρώ, αλλά η BofA δεν αναμένει ότι σημερινή συνεδρίαση θα δώσει και την τελική ετυμηγορία. Η πραγματική οικονομία θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα πολύ πιο αδύναμο ευρώ, αλλά η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ το αποτρέπει αυτό από το να συμβεί. Εάν η ΕΚΤ χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, αυτό θα μπορούσε να σημάνει την “αλλαγή του παιχνιδιού” για το ευρώ, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περάσει την κόκκινη γραμμή που η ίδια έχει θέσει, προχωρώντας σε αντισυμβατικό έδαφος, καταλήγει η BofA.

 

SHARE