Τουρκία: “Πασάς” ο Ερντογάν πανηγυρίζει και απειλεί – Επεισόδια και νεκροί

[upd] Με καταμετρημένο το 98 % των ψήφων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου πρωθυπουργού εξασφάλισε σε όλη την επικράτεια το 45,5 % των ψήφων, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τurk. Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) απέσπασε μόλις 27,9 %.

Σαφές προβάδισμα του AKP δείχνουν και τα έως τώρα αποτελέσματα από την Κων/πολη, ενώ αμφίρροπη παραμένει η μάχη στην Άγκυρα. «Το ΑΚP είναι ο νικητής των εκλογών. Όλοι οι υπόλοιποι έχασαν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

«Θα πληρώσουν γι΄ αυτό»

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη του κόμματός του. Ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα συνεχίσει στη γραμμή που έχει χαράξει, ενώ κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι ήθελαν να προκαλέσουν χάος. «Θα πληρώσουν γι΄ αυτό», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «στις κάλπες νίκησε σήμερα η δημοκρατία και η ελεύθερη βούληση».

Η χώρα φαίνεται διχασμένη και ο Ερντογάν δεν φαίνεται να θέλει να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού, υπογραμμίζει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, σχολιάζοντας τις απειλές που εξαπέλυσε ο Τ. Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων του.

Επεισόδια και νεκροί

Το πόσο ελεύθερες και δίκαιες ήταν αυτές οι εκλογές είναι ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την Τουρκία τις προσεχείς ημέρες. Σε συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες στα ανατολικά της χώρας έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Ήδη από το πρωί της Κυριακής παρατηρητές έκαναν λόγο για παρατυπίες και προσπάθειες νοθείας.

Μεταξύ άλλων έγιναν γνωστές περιπτώσεις όπου ψηφοφόροι δέχθηκαν πιέσεις για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα, σε ορισμένα εκλογικά τμήματα δέχθηκαν πιέσεις οι ίδιοι οι παρατηρητές προκειμένου να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα τμήματα ενώ σε άλλα ομάδες πολιτών προσπάθησαν να ψηφίσουν περισσότερες από μια φορά. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το AKP μετέφερε σε εκλογικά τμήματα αρκετών περιοχών σύρους πρόσφυγες. Επίσης, το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα η καταμέτρηση των ψήφων να γίνει με φακούς και κεριά.

Οι -σε πολλές περιπτώσεις ανεπιβεβαίωτες αυτές- πληροφορίες έκαναν τάχιστα το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ορισμένους να απειλούν με «διαδηλώσεις όπως στο Γκεζί». Σε αρκετές περιοχές πάντως το κλίμα είναι τεταμένο και όπως εκτιμούν αναλυτές, τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένονται νέες διαδηλώσεις. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πώς θα τις αντιμετωπίσει ο –ενισχυμένος πλέον πολιτικά- Ταγίπ Ερντογάν.

Η αδυναμία των αντιπάλων

Το εκλογικό αποτέλεσμα όμως δεν αντικατοπτρίζει μόνον την πολιτική δύναμη του AKP και του Τ. Ερντογάν προσωπικά, αλλά και την αδυναμία της αντιπολίτευσης, σχολιάζουν σήμερα τούρκοι αναλυτές. Όταν ένα κόμμα καταφέρνει να κερδίσει τόσο ξεκάθαρα εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς και απαγόρευσης των Twitter και Youtube, τότε κάτι δεν πάει καλά με τους πολιτικούς αντιπάλους, υπογράμμισε σήμερα στο CNN Turk η συντάκτης της Milliyet Άσλι Αϊντιντάσμπας . Το αντιπολιτευόμενο CHP είχε μια μοναδική ευκαιρία, «αλλά παρόλα αυτά δεν τα κατάφερε. Θα πρέπει πραγματικά να καθίσουν και να σκεφτούν», όπως λέει.

Γεγονός είναι όμως ότι η αντιπολίτευση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, όπως καταδεικνύει μια γρήγορη ματιά στο πολιτικό ημερολόγιο. Όπως εκτιμά ο Λέβεντ Έρντεν από το Πανεπιστήμιο Bilgi της Κων/πολης, οι χθεσινές δημοτικές εκλογές ήταν σημαντικές κυρίως για τη στρατηγική που θα χαραχθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο Ερντογάν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος. Η χώρα οδεύει από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην επόμενη, όπως λέει, παραπέμποντας στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε 14 μήνες. Σύμφωνα με τον ειδικό, η Τουρκία διανύει έναν διαρκή προεκλογικό αγώνα και είναι αντιμέτωπη με μια μακρά φάση πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του παιγνιδιού», όπως εκτιμά. [dw]

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Τουρκία: “Πασάς” ο Ερντογάν με την ψήφο του λαού 45% – Στο 25% οι Κεμαλιστές

Ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του, στις τοπικές εκλογές – δημοψήφισμα στην Τουρκία, με ποσοστά που ξεπερνούν το 43%.

Στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας Hurriyet, με καταμέτρημένο πάνω από το 15% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας πσοσοστό 43,77%, το CHP (κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό  Λαϊκό Κόμμα) φθάνει  στο 25,01%, το ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης)  αγγίζει το 18,03% και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,18%.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», με καταμετρημένο το 14,45% των τμημάτων, το ΑΚΡ λαμβάνει 47,88%, το CHP 24,96%, το ΜΗΡ 13,26% και το BDP 3,48%.

Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, τα έως τώρα αποτελέσματα που δεν περιλαμβάνουν ακόμη τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές δείχνουν ότι το ΑΚΡ χάνει την Κωνσταντινούπολη, την οποία κερδίζει το CHP. Αν επαληθευτεί η τάση αυτή και στο τελικό αποτέλεσμα, τότε ο Ερντογάν θα έχει χάσει το προπύργιό του, στο οποίο εκλέχτηκε τη δεκαετία ‘του 90 και ο ίδιος δήμαρχος και φέρει ιδιάιτερη συμβολική αξία. Στην Αγκυρα, σύμφωνα πάντα με τα έως τώρα στοιχεία το ΑΡ διατηρεί τον μητροπολιτικό δήμο, όπως και το CHP στη Σμύρνη.

Εντυπωσιακή είναι η ανάκμψη των Γκρίζω Λύκων οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις κατακτούν μεγάλους δήμους της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων τα Αδανα, η Μερσίνα, το Αγρι, το Καρς και η Μαγνησία.

 

SHARE