Τουρκία-Εκλογές: Η μεγάλη μέρα για τον Ταγίπ Ερντογάν

Περίπου 53 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες τοπικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.Περίπου 53 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες τοπικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ  Ερντογάν και το κόμμα του  αναμετρώνται σήμερα στις δημοτικές εκλογές, που έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος, με εκείνους που τους κατηγορούν για το μεγάλο σκάνδαλο  διαφθοράς αλλά και με το Κίνημα Γκιουλέν που μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2011, βρισκόταν στο πλευρό της κυβέρνησης .

Η ιστορική συμμαχία διαλύθηκε όταν μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011, ο Ερντογάν έλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης και του Κουρδικού ζητήματος, οι οποίες δεν βρήκαν σύμφωνη την ηγεσία του Κινήματος. Στα τέλη του 2013, το Κίνημα και η τουρκική κυβέρνηση έφτασαν στο σημείο της ανοιχτής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Καντίρ Τοπμπάς βρίσκεται τουλάχιστον πέντε μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουσταφά Σαρίγκιουλ. Στην Αγκυρα, τα ποσοστά του υποψηφίου του ΑΚΡ, Μελίχ Γιοκτσέκ αγγίζουν το 50%, όπως και σε άλλα σημαντικά αστικά κέντρα της Ανατολίας. Οι Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος θα κυμανθούν περί το 27%-30%.

 

SHARE