Τι σημαίνει το “ναι” της Κριμαίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής για προσάρτηση στη Ρωσία

 

Η Κριμαία είναι ήδη αυτόνομη, αλλά θεωρητικώς ένα «ναι» θα σήμαινε πλήρης ανεξαρτητοποίηση. Στην πράξη βέβαια, κάτι τέτοιο θα έβρισκε ενώπιόν του τη νέα ουκρανική κυβέρνηση και τους διεθνείς υποστηρικτές της που δεν θα επέτρεπαν να «περάσει» ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

 

Το δημοψήφισμα εγείρει διάφορα καίρια ερωτήματα, τα οποία και απαντώνται μέσω και του CNBC:

 

– Πώς θα διαμορφωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας;

 

Ο πληθυσμός της Κριμαίας αναμένεται να ψηφίσει με βάση την εθνική του ταυτότητα. Συνεπώς, η πλειοψηφία του που είναι ρωσόφωνοι, αναμένεται να επικρατήσουν. Ωστόσο, να σημειωθεί πως περί το ένα τέταρτο του πληθυσμού χρησιμοποιεί την ουκρανική γλώσσα, ενώ υπάρχει και η μειοψηφία των Τατάρων, οι οποίοι καταβάλλονται από αντιρωσικές επιρροές. Υπό αυτά τα δεδομένα, το αποτέλεσμα μπορεί να μην παρουσιάζει μεγάλο χάσμα.

 

– Τι θα κάνει η Ρωσία;

 

Η ανησυχία αφορά στο ένα η Μόσχα θα αποφασίσει να απαντήσει στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μέσω στρατιωτικής επέμβασης ή μέσω μιας άμεσης προσάρτησης της Κριμαίας. Η περιοχή αναμένεται να αποτελέσει πεδίο διαφορών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ των φιλορωσικών και της αντίθετης μερίδας είναι ήδη γεγονός. Άλλωστε, οι εξελίξεις έχουν ήδη πυροδοτήσει τις αντιδράσεις της Δύσης και των ΗΠΑ που ετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η οποία απειλεί με αντίποινα.

 

– Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;

 

Εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού της Κριμαίας τεθεί υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της, η αποχώρηση από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κινδύνου αναμένεται να συνεχισθεί. Ακόμη, ένα «ναι» και μία συνακόλουθη ρωσική στρατιωτική επέμβαση θα σήμαινε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, κάτι που θα έριχνε το ρούβλι στα «τάρταρα» και θα περιόριζε τα ρωσικά αποθέματα.

 

SHARE