Τι παιχνίδι παίζει το ΔΝΤ; – Χρωστάει 5,32 δισ και δίνει…με το ζόρι τα 1,72 δισ. – Δηλώσεις Ράις

Η Αθήνα θα λάβει μία δόση των δανείων διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι τρεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Είπε ότι  θα απαιτηθούν τέσσερις περίπου εβδομάδες προκειμένου το κλιμάκιο του ΔΝΤ να συντάξει την έκθεση που θα παρουσιασθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Η  δόση της πέμπτης επιθεώρησης έπρεπε να δοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, η δόση της έκτης δόσης στις 30 Νοεμβρίου και η δόση της έβδομης δόσης στις 28 Φεβρουαρίου.

Λόγω των καθυστερήσεων, για τις οποίες το ΔΝΤ επιρρίπτει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, η Ελλάδα δεν έχει λάβει δανεικά από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απάντησε σε ερώτημα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αν οι επιθεωρήσεις έχουν συγχωνευθεί, λέγοντας ότι βρίσκεται υπό συζήτηση η πέμπτη αναθεώρηση.

Ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε η ερώτηση και οι τρόπος με τον οποίο απαντήθηκε, φάνηκε ότι το Ταμείο έπρεπε να δώσει τις τρεις δόσεις και αντ’ αυτού θα εκταμίευε μόνο τη μία.

Ο κ. Τόμσεν δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα, αλλά επειδή θεωρείται δεδομένο πως δεν επιθυμεί να προκαλέσει ζημία στην κυβέρνηση «θα δώσει κάτι παραπάνω»…

Πάντως, σύμφωνα με την απάντηση Ράις, το Ταμείο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμίευσει μόνον τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση και όχι τις δόσεις που αντιστοιχούν στην έκτη και έβδομη αξιολόγηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

 

ΣΦΙΓΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…
 

Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με την κυβέρνηση είπε πως είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται στο πλαίσια της αξιολόγησης.

Αναφορικά με το εάν το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 20 ή στα 22 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως είχαν υποστηρίξει οι Financial Times, δεν θέλησε να απαντήσει και επανέλαβε πως το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση στις συζητήσεις της Αθήνας.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θέλησε να σχολιάσει λέγοντας πως και αυτό είναι από τα θέμα που συζητούνται.

SHARE