Τι παιχνίδι παίζει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία;

 

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές συνεχίζουν την κατάληψη  των κυριότερων κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την πρόταση του Κιέβου να μην τους ασκηθεί δίωξη εφόσον καταθέσουν τα όπλα και φύγουν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Την ίδια ώρα η Ρωσία καλεί τις αρχές του Κιέβου να μην ασκήσουν βία στους διαδηλωτές.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ πρότεινε την Παρασκευή να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.

Ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Παρασκευή τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει η Ουάσινγκτον για να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να απόσχει από τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στις ανατολικές και τις νότιες περιφέρειες της Ουκρανίας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα.

SHARE