Τι λέει ο Γ.Μαυραγάνης για τους φορολογικούς ελέγχους

Συνέντευξη στη NETFM στην εκπομπή «Χάριν Οικονομίας» με τον Χρήστο Παγώνη, έδωσε ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. 

Μιλώντας για τους φορολογικούς ελέγχους, ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε:

Η υπουργική απόφαση για τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου δεν αφορά έναν συνολικό τρόπο φορολόγησης αλλά έναν τρόπο ελέγχου με βάση την πρακτική που έχει εφαρμοστεί όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου σε ορισμένες περιπτώσεις να συγκρίνονται κάποια στοιχεία και να εξάγεται ένα συμπέρασμα αν η περιουσιακή για παράδειγμα κατάσταση δικαιολογείται από τις δηλώσεις εισοδήματος. Ο στόχος είναι σε περίπτωση που εντοπίζονται δυσαρμονίες να μπορεί να προσδιοριστεί το πραγματικό εισόδημα. Θεωρητικά μπορούσε και σήμερα ο ελεγκτής με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο που είχε να ελέγξει και να φτάσει σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που είχε δηλωθεί. Αυτό που γίνεται τώρα δίνονται συγκροτημένα εργαλεία και μέσα ώστε να διευκολύνεται και να μην είναι τόσο αόριστο το πλέγμα των ελεγκτικών διαδικασιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν έτσι τη δυνατότητα να επιλέξουν  τις υπό εξέταση περιπτώσεις με κάποια κριτήρια κινδύνου. Δεν είναι δυνατόν να ελέγξεις όλα τα φυσικά πρόσωπα. Με βάση κάποια κριτήρια επιλέγεις και κάνεις τον έλεγχο με τα εργαλεία που υπάρχουν στην υπουργική απόφαση.

Δείτε τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του υφυπουργού:

  • Στόχος της νέας φορολογικής πολιτικής είναι η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης έτσι ώστε να επιτευχθεί μία σταθερή δημοσιονομική ισορροπία που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μέλημα της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να ανακουφίσει τους Έλληνες φορολογούμενους και ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται σε αδύναμη θέση αλλά και να μπορέσει να δώσει και τα κίνητρα στο επιχειρείν μειώνοντας τη φορολογία όπου απαιτείται.
  • Το φαινόμενο του παρεμπορίου ή της φοροδιαφυγής οδηγεί και σε στρέβλωση του ανταγωνισμού. Κάποιος δηλαδή που τηρεί τις υποχρεώσεις του είναι τελικά σε δυσχερέστερη θέση από κάποιον που παρανομεί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο προσπαθούμε να αυξήσουμε τον βαθμό της φορολογικής συμμόρφωσης και να καταπολεμήσουμε το παρεμπόριο όπου μας δίνεται η δυνατότητα.  Το τελευταίο μάλιστα τρίμηνο είχαμε περιπτώσεις όπου με τη βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών καταλήξαμε σε καίριες παρεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων παρεμπορίου.
  • Το θέμα της φορολόγησης στις μεταβιβάσεις των ακινήτων έχει τεθεί επί τάπητος. Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από το μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Για παράδειγμα το να ζητάμε απόδειξη βοηθάει τη συλλογική αυτή προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.  Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα καθώς η φοροδιαφυγή στερεί από την πολιτεία τα έσοδα και τα διαθέσιμα μέσα για να ασκήσει μία σωστή και δίκαιη κοινωνική πολιτική. Και εν τέλει δεν θα μπορούμε να έχουμε τη σταθερή δημοσιονομική πορεία, ώστε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων.
  • Σήμερα συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή για τα φορολογικά θέματα επί των ακινήτων. Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της γίνεται μία προσπάθεια να διαμορφώσει κάποιες θέσεις για να προχωρήσουμε σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήσαμε κάποια δεδομένα, στοιχεία που είχαμε ζητήσει και από υπηρεσίες προκειμένου να έχουμε μία εικόνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα και σενάρια, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
  • Η Κυβέρνηση στο θέμα της φοροδιαφυγής είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένη και το Υπουργείο Οικονομικών ως ομάδα προσπαθεί να επιταχύνει όλες εκείνες τις διαδικασίες και τις νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διαμορφωθεί ένα θωρακισμένο και αποτελεσματικό σύστημα για την αντιμετώπιση του φαινομένου τόσο της φοροαποφυγής όσο και της φοροδιαφυγής. Η σημαντική εξέλιξη είναι ότι πλέον έχει αναγνωριστεί και από την ΕΕ ότι το θέμα της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής δεν είναι ένα εθνικό θέμα αλλά είναι ένα θέμα πανευρωπαϊκό και διεθνές. Και μάλιστα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Μαΐου.
  • Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζονται συντονισμένες δράσεις. Η Επιτροπή έχει κάποιες προτάσεις και το Συμβούλιο των ηγετών θα αποφασίσει κάποιες δράσεις όπως η ανταλλαγή των πληροφοριών και η συντονισμένη δράση κατά του φαινομένου της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής με σκοπό η συλλογική προσπάθεια να έχει αποτελέσματα. Αν αφήσουμε κάθε χώρα να προσπαθεί μόνη της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο μπορεί να έχει κάποια μικρά αποτελέσματα αλλά πλέον με την εξέλιξη της οικονομίας, με τη ταχύτητα και την διεθνοποίηση των συναλλαγών δεν αποτελεί η καταπολέμηση αποκλειστικά εθνική προσπάθεια.
  • Ο αγώνας κατά των εξωχώριων εταιρειών είναι πλέον διεθνής αγώνας και όχι μόνο ελληνικός. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε ότι πληροφορία υπάρχει στην ελληνική δικαιοδοσία. Λαμβάνοντας γνώση των πληροφοριών σε σχετικά δημοσιεύματα δόθηκε αμέσως εντολή στο ΣΔΟΕ να κάνει επιτόπιες επισκέψεις σε διευθύνσεις στην Ελλάδα για να αρχίσει η επεξεργασία των στοιχείων ώστε να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Έχουμε επίσης εξωγχώριες με ακίνητα στην Ελλάδα όπου καταγράφηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν αναλάβει να προχωρήσουν τους απαιτούμενες ελέγχους. Επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προχωρήσει η στόχευση των εξωχώριων εταιρειών μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και από χώρες όπου οι εταιρείες αυτές έχουν την εγκατάσταση τους. Μάλιστα αυτές οι χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή λόγω της πίεσης και του κλίματος που διαμορφώνεται και αρχίζουν να δίνουν πληροφορίες. Τέλος αυτό που μελετάμε είναι να προσαρμόσουμε την νομοθεσία μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο κάποιων εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες απλά έχουν μία διεύθυνση στο εξωτερικό αλλά η όλη δραστηριότητα τους ασκείται από τη χώρα όπου είναι εγκαταστημένοι οι άνθρωποι που τη διοικούν. Να στοχεύσουμε δηλαδή στην πραγματική τους διοίκηση και να μπορέσουμε να τις φορολογήσουμε.
  • Ο Πρωθυπουργός με κάλεσε να αναλάβω τη θέση αυτή και ανταποκρίθηκα διότι θεωρώ ότι ο κάθε Έλληνας σε αυτή την κρίσιμη και πάρα πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα μας πρέπει να βοηθήσει από όπου μπορεί. Αυτό που έχω να κάνω είναι να ολοκληρώσω ορισμένα πράγματα, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Με τη συνεργασία του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προσπαθούμε να υλοποιήσουμε αυτά που πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2013. Από εκεί και πέρα δεν έχω σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο για το μέλλον.
SHARE