Τι θα γίνει στην Εθνική και τι στη Eurobank

vasilis_valamvanosΌπως έχουμε πει από την ημέρα που το πολυδιαφημισμένο deal απέτυχε, το κατά πόσον η Εθνική και η Eurobank θα βρουν το 10% των κεφαλαίων της αύξησης κεφαλαίου για να μην περάσουν στο ΤΧΣ, είναι θέμα…Στοιχήματος.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα και τις πληροφορίες:

–          Η Εθνική συνεχίζει, με τη βοήθεια της κυβέρνησης να κινεί γη και ουρανό, προκειμένου να συγκεντρώσει τα 800 περίπου εκατομμύρια. Λάτσης, εφοπλιστές, εκκλησιαστικοί παράγοντες, Έλληνες πλούσιοι ομογενείς και fund Ελλήνων με …ξένη ετικέτα βρίσκονται στις λίστες υποψηφίων που η Εθνική επεξεργάζεται. Το αν τελικά θα μαζευτούν ή όχι τα 800, ουδείς μπορεί να προβλέψει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το «παιχνίδι» παίζεται πολύ ψηλά και οι ασφαλείς πληροφορίες είναι από λίγες, έως καθόλου. Τίποτα λοιπόν δεν αποκλείεται, καθώς ένας «αστάθμητος», ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ παράγων, είναι ικανός να ανατρέψει κάθε λογικό σενάριο.

–          Η EUROBANK από την πλευρά της, το πιθανότερο, οδηγείται σε διακοπή της προσπάθειας συγκέντρωσης των κεφαλαίων. Κυρίαρχη επιλογή είναι να περάσει στο ΤΧΣ για λίγους μήνες και να βγει καθαρή, πιθανόν μαζί με το Τ.Τ, ώστε να γίνει αντικείμενο πραγματικού ενδιαφέροντος από τους επενδυτές. Έλληνες και ξένους. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που μέσω ΤΧΣ θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα και θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ το σενάριο της Eurobank είναι «συμβατό» και με τις επιθυμίες του ΤΧΣ (θα πάρει χρήμα πίσω με την πώληση), το σενάριο μιας επιτυχίας  της Εθνικής δεν το βλέπουν με ιδιαίτερη… συμπάθεια οι τροικανοί. Και αυτό, πολύ απλά, γιατί δε θέλουν να έχει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση το πάνω χέρι τόσο ως προς την επιλογή του management, όσο και κυρίως, ως προς την ΕΠΙΡΡΟΗ στα επιχειρηματικά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι τροικανοί, θέλουν να σπάσουν μιας δια παντός τη σχέση κυβέρνησης και κράτους με το «σύστημα» των εγχώριων μεγάλων επιχειρηματιών.

Σημειώνεται επίσης, ότι αν και εφόσον η Εθνική πετύχει τώρα στους στόχους της, κανένας δε μπορεί να αποκλείσει το «δικαίωμά της» να επαναφέρει την πρόταση για συγχώνευση με την «κρατική» Eurobank.

SHARE